Prima pagină » Informații utile » Care sunt cele șapte minuni ale lumii antice? Cele mai spectaculoase construcții ale trecutului

Care sunt cele șapte minuni ale lumii antice? Cele mai spectaculoase construcții ale trecutului

16 mart. 2025, 15:00,
în Informații utile

Lumea antică a fost martora unor realizări arhitecturale impresionante, care au rămas în istorie drept „Cele șapte minuni ale lumii antice”.

Aceste structuri magnifice au fost create de diferite civilizații și erau cunoscute pentru frumusețea, măreția și complexitatea lor tehnică. Lista acestor minuni a fost alcătuită de călătorii și savanții greci ai vremii, însă doar una dintre ele mai există astăzi.

Cele șapte minuni ale lumii antice

Singura dintre cele șapte minuni care mai există și astăzi, Piramida lui Keops (sau Marea Piramidă din Giza) a fost construită în Egipt, în jurul anului 2560 î.Hr., în timpul domniei faraonului Keops. Inițial, avea o înălțime de 146,6 metri și a fost cea mai înaltă construcție realizată de om de peste 3.800 de ani. În prezent, cea mai înaltă clădire din lume este Burj Khalifa.

Această piramidă impresionantă era folosită drept mormânt regal și este un exemplu incredibil al ingineriei egiptene. Blocurile masive de piatră au fost transportate și așezate cu o precizie uimitoare, iar structura sa a rezistat testului timpului.

Grădinile suspendate ale Semiramidei, a doua minune a lumii, au fost un miracol al ingineriei, fiind construite pe terase suprapuse, alimentate cu apă printr-un sistem ingenios de irigații. Deși existența lor reală nu a fost confirmată de arheologi, ele rămân una dintre cele mai fascinante minuni ale lumii antice.

Legenda spune că aceste grădini spectaculoase au fost construite în Babilon (în prezent Irak) de regele Nabucodonosor al II-lea, în secolul al VI-lea î.Hr., pentru a-i face pe plac soției sale, Semiramida, care își dorea vegetația luxuriantă a ținuturilor sale.

A treia minune a lumii este Statuia lui Zeus din Olympia. Această statuie colosală, realizată de sculptorul Fidias în jurul anului 435 î.Hr., îl înfățișa pe Zeus, regele zeilor greci, așezat pe un tron impunător. Statuia, care avea aproximativ 12 metri înălțime, era realizată din fildeș și aur și se afla în templul lui Zeus din Olympia, Grecia.

Din păcate, statuia a fost distrusă în urma unui incendiu sau a unui cutremur, iar astăzi nu mai există decât descrieri ale acestei capodopere.

Majoritatea dintre acestea nu mai există astăzi

O altă minune a lumii este Templul zeiței Artemis din Efes. Templul lui Artemis, construit în orașul Efes (Turcia de astăzi), a fost unul dintre cele mai impresionante temple din lumea antică. Construit în secolul al VI-lea î.Hr., templul era dedicat zeiței Artemis și era decorat cu sculpturi magnifice.

A fost distrus de mai multe ori de-a lungul istoriei, iar în prezent mai există doar câteva ruine care amintesc de măreția sa.

Mausoleul din Halicarnas (în prezent Bodrum, Turcia) a fost un monument funerar construit pentru regele Mausol al Cariei, în jurul anului 350 î.Hr. Această construcție impunătoare avea o combinație unică de elemente arhitecturale grecești, egiptene și liciene, având o înălțime de aproape 45 de metru.

Mausoleul a fost distrus de cutremure și de invazii, dar a rămas atât de faimos încât termenul de „mausoleu” este folosit și astăzi pentru a desemna morminte impunătoare.

O altă minune a lumii este Colosul din Rodos, o statuie uriașă din bronz a zeului Helios, care a fost construită pe insula grecească Rodos în anul 280 î.Hr. Avea o înălțime de aproximativ 33 de metri și era considerată una dintre cele mai mari statui ale lumii antice.

Din păcate, a rezistat doar 54 de ani, fiind distrusă de un cutremur. Rămășițele sale au fost lăsate la pământ timp de câteva secole, până când au fost vândute ca fier vechi.

Nu în ultimul rând, Farul din Alexandria, construit în secolul al III-lea î.Hr. din Egipt, era una dintre cele mai mari realizări inginerești ale lumii antice. Se estimează că avea o înălțime de 100-130 de metri, fiind una dintre cele mai înalte structuri ale vremii.

Acesta ajuta navele să navigheze în portul Alexandria, iar lumina sa era vizibilă de la mare distanță. A fost distrus treptat de cutremure și, în final, ruinele sale au fost folosite pentru construirea unei fortărețe.

Deși doar Piramida lui Keops mai există astăzi, celelalte minuni rămân vii în memoria colectivă prin descrierea istoricilor și prin fascinația pe care o stârnesc.

Cele șapte minuni ale lumii antice sunt un simbol al măreției și ingeniozității civilizațiilor de odinioară. Lumea terestră, dar și spațiul, sunt niște locuri fascinante. Aceste structuri demonstrează cât de avansate erau cunoștințele arhitecturale și inginerești ale lumii antice și continuă să inspire generații întregi.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Dragoş Anastasiu, despre directorii din companii de stat "blindaţi" cu contracte. "Problema nu e salariul"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Tratamentele care îți pun permisul în pericol. Lista completă a fost publicată
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Lidl scade preţurile cu 40%. Produsele pentru care românii vor sta la coadă sâmbătă, 12 iulie
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025