Un bun cunoscător al limbii române sau un cititor pasionat știe care sunt cele mai utilizate tipuri de rimă. Fie că le întâlnim în jocuri, cântece sau poezii, acestea au un efect auditiv special. Rimele sunt cele care atribuie unor anumite tipuri de texte o muzicalitate aparte.
Mai mult, utilizarea rimelor contribuie la o bună memorare a unui text, indiferent de tiparul acestuia. Iată ce rol au rimele în limbajul poetic.
Cele mai folosite tipuri de rimă
Este știut faptul că rima reprezintă un procedeu poetic care constă în potrivirea sunetelor finale de la sfârșitul versurilor. Acestea au un efect auditiv aparte, iar cititorul se bucură de ritmul și muzicalitatea textului citit. Astfel, ascultarea sau citirea unor texte care au rimă vor fi mai ușor de memorat de către cititori.
Rimele sunt folosite nu doar în poezii, ci și în jocuri și cântece. De multe ori, vorbitorii de limba română sunt atrași de jocurile de cuvinte, precum sunt cele din cunoscutul joc „Fazan.”
În ceea ce privește utilizarea rimei, printre cele mai frecvente sunt: rima încrucișată, rima împerecheată și rima îmbrățișată. Acestea se întâlnesc în poezii, iar efectul lor este unul deosebit.
Rima încrucișată poate fi recunoscută atunci când primul vers al unui catren rimează cu al treilea, iar al doilea rimează cu ultimul vers.
„Și dacă ramuri bat în geam
Și se cutremur plopii,
E ca în minte să te am
Și-ncet să te apropii.”
La fel de frecventă este și rima împerecheată. Aceasta apare când primul vers rimează cu al doilea, iar al treilea vers rimează cu al patrulea.
„Codrule, codruțule,
Ce mai faci, drăguțule,
Că de când nu ne-am văzut
Multă vreme a trecut…”
Rima îmbrățișată este recunoscută atunci când primul vers rimează cu al patrulea, iar al doilea rimează cu al treilea vers.
„Copaci albi, copaci negri
Stau goi în parcul solidar,
Decor de doliu funerar
Copaci albi, copaci negri.”
Un efect aparte într-un text liric îl are și monorima, care apare succesiv la mai multe versuri, oferind poeziei o muzicalitate aparte și o dinamică a textului poetic.
„Peste vârf de rămurele
Trec în stoluri rândunele,
Ducând gândurile mele
Și norocul meu cu ele.”
Ce rol au rimele în limbajul poetic
Citirea unei poezii presupune un efort mai mare din partea celui care dorește să descopere tainele unui text liric. Spre deosebire de textele epice, cele poetice pun accentul pe imagini artistice complexe, dar și pe transmiterea unor sentimente și trăiri autentice. Astfel, cititorul este plasat în ipostaza unui căutător de sensuri ascunse.
Dificultatea citirii unui text liric este diminuată de prezența rimei, care, în funcție de tipul ei, sugerează o anumită stare sau muzicalitate.
Rimele au rolul de a păstra măsura și ritmul în cadrul unei poezii, iar efectul fonic este deosebit. De asemenea, cititorul poate memora mult mai ușor versuri care rimează decât cele care sunt numite versuri albe. De cele mai multe ori, prezența rimei creează o ritmicitate care facilitează reținerea pe de rost a unor versuri.
Pe lângă tipurile de rimă menționate anterior, un rol aparte îl au și cele mai folosite cuvinte din limba română. Sunt anumite cuvinte din vocabularul limbii române pe care vorbitorii le folosesc în fiecare zi, iar frecvența în discursul acestora este surprinzătoare.
Lingviștii susțin faptul că prepozițiile „de”, „pe”, „la”, conjuncțiile „și”, „sau”, „ori”, și verbe precum „a avea”, „a fi” sau pronumele personale „eu”, „tu”, „el”, „ea” sunt folosite zilnic.
În ceea ce privește prezența rimei în discursul poetic, s-a observat faptul că aceasta contribuie la păstrarea ritmului și a muzicalității textului. Cele mai frecvente tipuri de rimă într-o poezie ajută cititorul să parcurgă cu ușurință textul liric, dar și să memoreze versurile.