Prima pagină » National » Care sunt cele mai frecvente boli de care suferă elevii. La ce trebuie să fie părinții extrem de atenți
Care sunt cele mai frecvente boli de care suferă elevii. La ce trebuie să fie părinții extrem de atenți

Care sunt cele mai frecvente boli de care suferă elevii. La ce trebuie să fie părinții extrem de atenți

10 sept. 2024, 13:40,
Simona Ciobanu în National

Conform informațiilor oferite de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău, principalele boli de care suferă elevii în ultimii ani sunt viciile de refracție, obezitatea de cauză neendocrină și bolile neuropsihice.

Această concluzie a fost obținută în urma evaluărilor medicale realizate în rândul preșcolarilor și elevilor din clasele I, a IV-a, a VIII-a și a XII-a de către medicii școlari și de familie.

Cele mai frecvente boli de care suferă elevii

DSP a constatat că afecțiunile cronice la copii cresc odată cu vârsta, iar viciile de refracție, obezitatea de cauză neendocrină și afecțiunile neuropsihice ocupă locurile fruntașe în această ierarhie. În mediul urban, obezitatea este printre primele trei cauze de boală la toate categoriile de vârstă, fiind predominantă în rândul preșcolarilor. De asemenea, cu cât copiii îmbătrânesc, crește și numărul celor care prezintă vicii de refracție și deformări ale coloanei vertebrale, reflectând impactul factorilor de mediu asupra sănătății lor.

În anul școlar 2024-2025, DSP Buzău a raportat existența a 59 de cabinete medicale în unitățile de învățământ, dintre care doar șase se află în mediul rural. Aceste cabinete asigură prevenirea și monitorizarea stării de sănătate a elevilor, oferind inclusiv triaj epidemiologic și evaluări de sănătate orală. Aproximativ 30.000 de preșcolari și elevi din mediul urban beneficiază de asistență medicală de la 13 medici școlari și de familie, în timp ce 11 medici stomatologi oferă servicii pentru 9.000 de copii din Buzău și Râmnicu Sărat.

Viciile de refracție, cum ar fi miopia, hipermetropia și astigmatismul, sunt printre cele mai frecvente afecțiuni oculare, manifestându-se prin dificultăți de focalizare a imaginii pe retină. Acestea pot fi corectate prin ochelari, lentile de contact sau, în unele cazuri, prin chirurgie refractivă. Miopia afectează aproximativ o treime din populație, hipermetropia afectează vederea de aproape, iar astigmatismul distorsionează vederea la orice distanță. Aceste vicii de refracție pot fi corectate în funcție de tipul și gravitatea lor, folosind ochelari, lentile de contact sau intervenții chirurgicale cu laser.

Recomandări pentru elevi în noul an de școală

Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Iași a pregătit câteva recomandări, ce pot fi de ajutor elevilor, în prima zi de școală.

„Dacă ești, pentru prima oară, într-o școală nouă, profită de acest sfârșit de săptămână pentru a identifica drumul până la școală, locația acesteia. Interesează-te cine vor fi colegii tăi, profesorii tăi. Dacă îți cunoști deja școala, rememorează cel mai accesibil traseu, căile de acces, traseul către clasa ta, reia legăturile cu colegii tăi, stabiliți o oră și un punct de întâlnire” au transmis reprezentanții CJRAE Iași.

Pentru copiii cărora le este frică de începerea noului an școlar este recomandat să vorbească cu ai lor colegi, pentru a afla cum văd ei situația.

„Păşeşte cu dreptul! Trezeşte-te devreme, ia un mic dejun sănătos, alege o ţinută confortabilă care să te ajute să ai încredere în tine şi pleacă, la timp, spre şcoală, în aşa fel încât să nu ajungi în ultimul moment. Fă pace cu temerile tale! E normal să ai temeri şi îngrijorări pentru un nou început. Vorbeşte şi cu alţi copii de vârsta ta, pentru a afla cum percep ei lucrurile. Vorbește cu părinții sau frații tăi despre experiențele lor și despre modul în care le-au parcurs”, adaugă reprezentanții CJRAE Iași.

Un sfat important, recomandat de către reprezentanții CJRAE Iași, este realizarea unor obiective ce pot fi atinse de-a lungul anului școlar.

„Ia-ți zâmbetul cu tine! Prima impresie contează, așadar, ia-ți zâmbetul cu tine, fii deschis, prietenos, priveşte-i în ochi pe ceilalţi, fii atent la ce se discută în grupul din clasă. Fă-ţi prieteni! Chiar din prima zi? Da! Nu ezita să mergi la alți colegi, să te prezinţi şi să faci conversaţie. Dacă noii tăi colegi nu vin să facă cunoştinţă cu tine, atunci fii tu cel care sparge gheaţa – pune-le întrebări, spune-le ceva despre tine, povesteşte-le despre hobbyurile tale, caută preocupări comune cu ale altor colegi. Stabileşte-ți obiective! La început de an şcolar, propune-ţi obiectivele pe care doreşti să le atingi până la final. Din prima zi de şcoală poţi deja să începi să lucrezi în acea direcţie care te va duce tot mai aproape de obiectivul pe care ţi l-ai propus”, adaugă reprezentanții CJRAE Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *