Prima pagină » Stiri si curiozitati » Care sunt cele mai bune soiuri de prune pentru țuică: Sfaturi de la specialiști

Care sunt cele mai bune soiuri de prune pentru țuică: Sfaturi de la specialiști

13 sept. 2021, 14:16,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Tranformarea prunelor în țuică rămâne o metodă profitabilă de valorificare a acestor fructe, chiar și a celor trecute, care nu au tocmai un aspect plăcut, potrivit agrointel.ro. De aceea, este bine să știți care sunt cele mai bune soiuri de prune pentru țuică.

Nu uitați, însă, că pentru o țuică de calitate aveți nevoie și de un cazan de calitate, nu doar de un soi anume. De aceea, investiți într-un cazan de țuică din inox, deoarece alambicurile din acest material sunt cele mai performante.

Cinci soiuri de prune perfecte pentru țuică

Pentru țuică sunt recomandate soiurile cu destinație mixtă a fructelor. Acestea sunt bune atât pentru consumul în stare proaspătă, cât și suficient de dulci, pentru fi prelucrate. Cele mai bune soiuri de prune pentru țuică sunt: soiul gras ameliorat, soiul Centenar, soiul Carpatin, soiul Anna Spath și soiul Agent.

Soiul gras ameliorat (grase românești)

Soiul grase românești este acel soi de prune folosit de români, încă din vremuri îndepărtate, destul de neglijat în prezent. Pomii fac fructe medii spre mari, sferice și alungite ușor la capete. Pielița este subțire, de culoare vânătă-roșcată.

Acest soi nu mai este preferat de cultivatori, însă are un urmaș ne neclintit: soiul Gras ameliorat. El își are originea la Institutul de la Mărăcineni, de unde pot fi procurați nual și puieți. Este unicul soi de la această unitate, care are utilizare mixtă: consum ca atare și procesare.

Soiul Centenar

Este considerat unul dintre cele mai productive soiuri de prun. Soiul Centenar înflorește devreme, are conținut ridicat în substanță uscată și zahăr, sâmburele nu este aderent, iar fructul este maturat uniform în pom (la începutul lunii august) este un soi rezistent la ger.

Soiul Carpatin

Soiul Carpatin are fructul de mărime medie-supramijlocie, este sferic alungit, albastru închis, acoperit cu o pruină cenuşie. Pulpa este neaderentă, galben-verzuie, cu un gust echilibrat. Maturarea fructelor are loc la sfârşit de iulie început de august.

Soiul Anna Spath

Acest soi are fructul sferit, de culoare vânăt-maroniu, acoperit de o pruină fină. Pomul are perioada de maturare pe 5-10 septembrie. A fost extrem de răspândit în România în anii 1960. Pulpa este verde-gălbuie, cărnoasă, potrivit de dulce, slab aromată, neaderentă la sâmbure. Fructele acestui soi sunt bune atât pentru masă, cât și pentru țuică.

Prune pentru țuică: Soiul Agent

Soiul Agent a apărut în 2004 la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești. Fructele sunt mijlocii, sferic-alungite, de culoare roșiatică, cu conținut ridicat în substanță uscată, peste 25%. Sunt concepute pentru deshidratare, dar și pentru consum în stare proaspătă.

Sfaturi pentru o țuică de calitate

Pentru o țuică de calitate aveți nevoie de prune bine coapte, iar focul la cazan trebuie să fie domol. De asemenea, este important să adunați doar fructele pe care le găsiți pe jos, pentru că dacă scuturați copacul, riscați să adunați și fructele care nu sunt coapte suficient. Cu cât pruna este mai coaptă și mai dulce, cu atât țuica va ieși mai tare și mai bună.

Prunele trebuie lăsate cel puțin două luni la fermentat, în putini sau în bidoane mari de plastic.

Țineți cont de faptul că țuica de calitate se obține folosind utilaje de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *