Există atât de multe soiuri de mere, încât este imposibil să nu găsești să nu fie unul pe placul tău. Sunt și dulci, și acrișoare, și mai crocante și cu textură mai moale. Totuși, unele dintre ele sunt mai bogate în nutrienți decât altele.
Merele sunt foarte iubite de toată lumea. Mulți aleg să le mănânce pe cele verzi pentru gustul lor acrișor, alții pe cele roșii pentru dulceața lor. Fructele acestea sunt sățioase, sănătoase și accesibile la preț.
Care sunt cele mai bune soiuri de mere
Merele sunt delicioase, sățioase, aduc o prospețime și sunt accesibile la preț. De asemenea, se regăsesc în multe rețete. Deși mulți sunt atrași de fructele exotice care se află pe rafturile magazinelor, merele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le putem consuma.
Indiferent de soi, ele au în comun majoritatea substanțelor nutritive, care diferă într-o măsură în funcție de nivelul de zahăr din ele. De asemenea, acestea conțin peste 80% apă, acizi, organici, substanțe pectice, vitaminele A, C, B1, B2, B3, B6, B9 și E, fier, calciu, fosfor, magneziu, iod și potasiu.
Ionatan este un soi de mere care se găsește abia de la finalul lunii septembrie. Acest tip de măr se obține doar în România, are o mărime medie, coajă roșie și miez alb. Gustul este dulce acrișor, cu o aromă intensă și o ușoară aciditate. Florina este soiul de bază în România, se spune că ar fi fost adus din Franța. Are miezul alb și nu este un măr foarte dulce, dar nici foarte acru. Dacă este prea copt, miezul poate deveni făinos.
Printre cele mai populare soiuri de mere este Granny Smith, acesta are o istorie de peste 150 de ani. Face parte din varietățile de mere de iarnă. Are coaja verzuie, groasă și pulpa ușor acidă, dulce și crocantă. Un alt soi de mere este golden, acest măr galben se folosește foarte des pentru compot, plăcinte sau gemuri.
Este un măr cu o textură crocantă și pulpă gălbuie, acoperită de mici punctulețe maronii, ca niște pistrui. Botul de iepure, numit și Starkrimson este un tip de măr de o textură făinoasă. Aceste mere sunt mari, cu o coajă de un roșu intens și o aromă dulce și plăcută.
Cum să mănânci mai multe mere
Cel mai simplu mod de a mânca merele este să le feliezi sau să le tai cubulețe. Dacă vrei să le adaugi în terci de ovăz le poți da prin răzătoare pentru a le mărunți cât mai fin. Merele sunt un ingredient excelent în plăcinte, brioșe, clătite, waffles, așa că nu trebuie să eziți să prepari deserturi delicioase.
Poți consuma mere chiar la micul dejun în combinație cu fulgi de ovăz, nuci și unt de arahide. Vei obține un preparat cu un echilibru perfect între carbohidrați, proteine și fibre, care îți va da o senzație de sațietate epntru foarte multe ore.
Merele pot fi un ingredient potrivit și în smoothie-uri, mai ales dacă vrei să ai un aport bogat de fibre. Adaugă iaurt, scorțișoară și o banană și vei obține o băutură sănătoasă și savuroasă. De asemenea, poți pune feliile de mere și în salate pe care să le consumi drept garnitură alături de preparate din carne.
Consumul unei diete bogate în diverse fructe și legume, inclusiv mere, poate ajuta la reducerea riscului de mai multe afecțiuni, cum ar fi: cancerul, obezitatea, bolile de inimă și diabetul. Merele sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, toate având beneficii pentru sănătate.
Ele oferă, de asemenea, o varietate de antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Dacă ai diabet sau vrei să controlezi aportul de carbohidrați, trebuie să consumi soiuri de mere cu mai puțin zahăr și care sunt mai acide, după cum sunt merele verzi, precum Granny Smiths.