Te întrebi care sunt cele mai bune ceaiuri diuretice? Descoperă, în rândurile care urmează, ce plante promit să te ajute să elimini excesul de apă din organism.
Ceaiurile din plante au numeroase beneficii pentru sănătate. În timp ce unele constituie remedii excelente pentru diaree, altele te scapă de greață și te ajută să îți recapeți starea de bine. În schimb, ceaiurile diuretice au scopul de a elimina excesul de apă din organism, având o acțiune asemănătoare cu cea a medicamentelor diuretice. Acestea se prepară ca orice alt ceai, prin turnarea apei clocotite peste plante, prin lăsarea la infuzat timp de 8-10 minute și, în final, prin strecurarea ceaiului.
Iată care sunt cele mai bune ceaiuri diuretice.
Cele mai bune ceaiuri diuretice
Ceaiuri diuretice cu efecte miraculoase sunt: ceaiul de urzică și de pătrunjel, ceaiul negru și ceaiul verde, ceaiul de păpădie și ceaiul de coada calului.
Ceaiul de urzică și de pătrunjel
Potrivit mai multor cercetări, urzica este o plantă cu un puternic efect diuretic. Aceasta poate ajuta corpul să elimine excesul de sare și apă, care la rândul său ar putea scădea temporar tensiunea arterială. Mai mult, ceaiul de urzică are efect laxativ, curăță rinichii, tractul digestiv, reglează digestia și ține la distanță infecțiile la nivelul acestor organe.
Pătrunjelul este o sursă excelentă de proteine, minerale, cum sunt magneziul, potasiul, calciul, dar și fierul și vitamina C. Această plantă are proprietăți antioxidante, diuretice, antispastice, întărește sistemul imunitar și ajută la menținerea elasticității vaselor de sânge.
Ceaiul negru și ceaiul verde
Atât ceaiul negru, cât și ceaiul verde sunt bogate în cofeină, substanță ce prezintă un puternic efect diuretic. O ceașcă de ceai verde are 25 de miligrame de cofeină, în timp ce o ceașcă de ceai negru are 44 de grame de cofeină.
Ceaiul de păpădie
Ceaiul de păpădie este un remediu foarte eficient în tratarea afecțiunilor ficatului, vezicii biliare, stomacului, fiind, în același timp și un bun diuretic. Frunzele de păpădie din care se prepară infuzia sunt bogate în fibre, proteine şi glucide, dar şi în vitamine şi minerale: vitamina A, E, K, C şi vitamine din complexul B.
La nivel digestiv, ceaiul de păpădie combate constipaţia, gastrita şi poate calma indigestia sau toxiinfecţiile alimentare. Măreşte secreţia biliară, reglează tranzitul intestinal şi dezechilibrele în ceea ce priveşte pofta de mâncare.
Ceaiul de coada calului
Coada calului are proprietăţi antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene, diuretice, cicatrizante şi remineralizante.
Specialiștii recomandă acest ceai persoanelor care își doresc să slăbească. Aceștia susțin că planta ajută la pierderea în greutate, grație compoziției sale de substanțe detoxifiante și diuretice, precum flavonoidele și acidul cafeic. Astfel de substanțe contribuie la arderea grăsimilor localizate și la eliminarea lichidelor care conduc la creșterea în greutate. Mai mult, acidul cafeic are efect termigenic, care stimulează metabolismul și arderea grăsimilor, generând pierderea în greutate.