Prima pagină » Turism » Destinatii montane » Care sunt cele mai adânci lacuri din România – FOTO

Care sunt cele mai adânci lacuri din România – FOTO

06 ian. 2020, 11:36,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:37373;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Cele mai adânci lacuri din România. România este cunoscută peste tot în lume pentru frumuseţile naturale de care dispune. Chiar papa de la Roma afirma că România este grădina Maicii Domnului, o comparaţie care ne face cinste. Ţara noastră este împânzită de o sumedenie de lacuri, unele dintre ele fiind printre cele mai frumoase din lume. În rândurile de mai jos vă prezentăm o listă cu cele mai adânci lacuri din ţara noastră.

Zănoaga Mare, cel mai adânc lac glaciar din ţară

Lacul Zănoaga Mare este cel mai adânc lac glaciar din România şi are o adâncime de 29 metri. Acesta este situat în Munţii Retezat. Aceşti munţi fac parte din grupa montana Retezat-Godeanu a Carpaţilor Meridionali. lacul Zănoaga Mare este format într-un circ glaciar.

Lacul Vidraru este cel mai adânc lac de acumulare, creat în anul 1965 de Barajul Vidraru în judeţul Argeş, pe răul Argeş. Lacul Vidraru a fost conceput pentru producţia de energie electrică, irigaţii şi prevenirea inundaţiilor. De asemenea, lacul şi instalaţiile adiacente sunt folosite pentru recreere, turism şi sporturi. Adâncimea maximă este de 155 metri.

Situat între Munţii Frunţii şi Masivul Ghitu, lacul aduna apele râurilor Capra, Buda şi ale câtorva afluenţi direcţi (Raul Doamnei, Cernatul şi Valsanul, Topologul, răul Valea lui Stan şi Limpedea), cu un debit total de cca 5,5 m3/s.

Lacul are o suprafaţă totală de 893 ha, lungimea maximă este de 10,3 km, lăţimea maximă de 2,2 km în zona Valea Lupului – Călugăriţa şi o circumferinţă de 28 km. Lângă barajul curbat găsim adâncimea maximă, respectiv de 155 de metri. Barajul de beton are o înălţime de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri. Volumul apei este de 465 milioane mł. Nivelul normal de retenţie este de 830,00 metri deasupra nivelului mării (mdM).

La data de finalizare aceasta s-a situat, măsurat la înălţime, aproximativ pe locul 8 în Europa şi pe locul al 20-lea în lume.

Pe Barajul Vidraru se poate practica sportul extrem ‘Bungee jumping’.

Cele mai adânci lacuri din România. Cel mai adânc lac antroposalin din România

Lacul Avram Iancu Ocniţa (Ocna Pustie) este situat la Ocna Sibiului şi este cel mai adânc lac antroposalin din România. De asemenea este şi unul dintre cele mai adânci din Europa, cu o adâncime maximă de 132,5 metri (160 metri după alte surse). Lacul s-a format pe locul salinei „Fodina Maior” („Grosse Grube”), exploatată în sistem clopot, prin două puţuri, până la adâncimea de 160 m. Salinitatea la suprafaţă este de 180—200 g/l, iar suprafaţa acestuia are 2649 metri pătraţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`