Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Sânge în urină: când trebuie consultat medicul

Sânge în urină: când trebuie consultat medicul

17 ian. 2020, 09:26,
în Sanatate

Care sunt cauzele sângelui în urină. Prezenta sângelui în urină este întotdeauna îngrijorătoare. Cu toate acestea, hematuria este cel mai adesea un semn al unei infecții ușoare care poate fi vindecată prin tratament.

Prezența sângelui în urină (numită hematurie în termeni medicali) este un semn care deseori alarmează oamenii care descoperă că urina lor și-a schimbat brusc culoarea. „Hematuria macroscopică (adică se vede cu ochiul liber) este într-adevăr un motiv frecvent de prezentare la camera de urgență”, explică Pr Morgan Rouprêt, de la Comitetul de cancerologie al Asociației Franceze de Urologie. Pacientii se gandesc imediat la cancerul vezicii urinare atunci cand de fapt exista multe alte cauze posibile.

Care sunt cauzele sângelui în urină

Hematuria este un simptom care are o cauză specifică.

Pietrele din tractul urinar (responsabile de colica renală)
O infecție la prostată sau rinichi (pielonefrită)
Cele mai frecvente cauze sunt o infecție a tractului urinar.

Prezența sângelui în urină se poate datora și unei hemoragii anatomice în apropiere (leziune a uretrei, traume în timpul actului sexual…).

„În orice caz, este necesar să se consulte medicul, deoarece, chiar dacă este o patologie benignă, orice întârziere a diagnosticului poate fi dăunătoare”, insistă profesorul Rouprêt.

Sângerul în urină: în primul rând căutam originea

Prima examinare a medicului face posibilă verificarea dacă sângerarea este într-adevăr urinară și că nu este sângerare vaginală sau sânge în spermă. Și pentru a elimina posibilele cauze alimentare, deoarece anumite plante precum varza roșie, sfecla sau rubarba pot colora urina.

Medicul va căuta, de asemenea, semnele asociate: febră, dureri la un rinichi, dorință frecventă de a urina. Examenul cito-bacteriologic al urinei (BCE) este esențial. Această analiză urinară își propune să confirme și să cuantifice sângele în urină și să caute prezența germenilor patogeni care să explice prezența acestuia. Un test de sânge va ajuta, de asemenea, să se evalueze funcția renală.

Care sunt cauzele sângelui în urină

Se poate prescrie și o ecografie a rinichilor și vezicii urinare. „Ecografia este un examen iradiant, complet inofensiv, care vă permite să vedeți multe lucruri: pietre la rinichi, tumori ale vezicii urinare, rinichi obstruat. Dacă nu este concludent, putem trece la uro-scaner”, explică profesorul Rouprêt.

În cele din urmă, și mai ales dacă sunteți fumător (deoarece riscul de cancer vezicii urinare este de patru ori mai mare decât la nefumători), această evaluare poate fi completată de o cistoscopie, adică vizualizarea prin endoscopul tractului urinar și interiorul vezicii urinare.

În toate cazurile, trebuie menționat că orice prezență de sânge în urină este anormală și că este necesar să discutați cu medicul despre aceasta la primul episod de sângerare urinară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`