Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Care sunt cauzele durerilor abdominale joase
Care sunt cauzele durerilor abdominale joase

Care sunt cauzele durerilor abdominale joase

30 mart. 2021, 15:11,
BZI.ro, în Sanatate

Durerea abdominală este un motiv foarte frecvent de prezentare la medic la orice vârstă, dar mai ales la copii. Manifestările pot fi foarte diverse. Ce boli se pot ascunde în spatele acestor dureri? Când trebuie să consultați medicul? Care sunt cauzele durerilor abdominale joase?

Epidemiologia durerii abdominale

Durerea abdominală acută este un simptom întâlnit frecvent. Este un motiv frecvent pentru utilizarea serviciilor de urgență: 3 până la 5% din internările în urgențe pediatrice. Durerile abdominale cronice sunt, de asemenea, frecvente. 21-40% dintre adulți și 10-15% dintre copii suferă de dureri abdominale recurente.

Simptomele durerii abdominale

Manifestările durerii abdominale sunt foarte diverse: pot fi crampe, dureri acute, cronice, progresive, ușoare, intense. La durere se pot adăuga diferite simptome: greață, vărsături, diaree, febră, balonare abdominală, dificultăți la urinare.

Boli asociate cu dureri abdominale

Durerea abdominală are origini foarte diverse. De asemenea, poate fi legata de o problemă gastrointestinală, renală, hepatică, genitală, urinară sau chiar cardiacă.

Cele mai frecvente cauze? Apendicită, infecție a tractului urinar, criză hepatică, tulburări intestinale (constipație etc.).

Apendicita: inflamația apendicelui. Semne principale: durere iliacă dreaptă sau durere epigastrică mai întâi localizată in dreapta, vărsături, constipație sau uneori diaree, durere la mers, abdomen umflat, temperatură în jurul valorii de 38°C.
Infecție a tractului urinar: inflamație sau infecție a vezicii urinare. Simptome principale: durere la nivelul abdomenului inferior și uneori la spate, dorință frecventă de a urina, volum mic de urină, urinare dificilă și dureroasă, arsură la urinare.
Atacul hepatic: termen care ascunde un set de simptome care nu au nimic în realitate de-a face cu o problemă hepatică. Principalele semne: greață, vărsături, limbă încărcată, lipsa poftei de mâncare, greutate în zona ficatului.

Tulburări intestinale

Constipație: întârziere sau dificultate in eliminarea scaunului, posibil balonare, disconfort intestinal
Diaree: scaune frecvente, apoase, de mai mult de 3 ori pe zi

Dureri abdominale: când să vă adresați medicului dumneavoastră?

– Dacă durerea persistă mai mult de 24 de ore;
– Dacă durerea devine mai puternică și continuă;
– Dacă aveți febră, sânge în scaun, vărsături;
– Dacă sunteți deshidratat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *