Prima pagină » Sanatate » Care sunt cauzele de la care apar chisturile ovariene? 80% dintre femei vor dezvolta pe parcursul vieții un chist!

Care sunt cauzele de la care apar chisturile ovariene? 80% dintre femei vor dezvolta pe parcursul vieții un chist!

07 aug. 2024, 11:45,
în Sanatate

Chisturile ovariene reprezintă o problemă frecvent întâlnită în rândul femeilor de toate vârstele deși multe dintre ele sunt benigne și dispar de la sine, înțelegerea cauzelor acestora este esențială pentru prevenirea și gestionarea corespunzătoare a eventualelor complicații.

Cauzele formării chisturilor ovariene variază de la dereglări hormonale și sindromul ovarului polichistic până la endometrioză și sarcină. Acestea sunt niște saci plini cu lichid care se formează pe sau în ovar. Ele sunt comune și, de cele mai multe ori, inofensive, însă uneori pot provoca durere și alte simptome neplăcute.

Care sunt cauzele de la care apar chisturile ovariene?

În primele etape ale fiecărui ciclu menstrual, ovarele dezvoltă în mod normal structuri mici asemănătoare chistului numite foliculi, atunci când ovulezi, un ovul este eliberat dintr-unul dintre acești foliculi. Dacă un folicul normal continuă să crească, el devine un „chist funcțional”. Acest tip de chist dispare de obicei în două sau trei cicluri.

Cauzele care cresc riscul de a dezvolta chisturi ovariene includ modificări hormonale. inclusiv medicamente pentru fertilitate, sarcina, endometrioza și o infecție pelvină severă care se extinde la ovare.

Majoritatea chisturilor ovariene se dezvoltă în cadrul unor cicluri menstruale normale și, de regulă, sunt inofensive, nu produc dureri și cel mai frecvent dispar de la sine în următoarele 2 – 3 cicluri menstruale.

Chisturile ovariene problematice apar, de regulă, pe fondul vârstei, cu toate acestea, ele sunt benigne. Așadar, chisturile de mici dimensiuni apar în mod frecvent la fetițele care nu au ajuns la vârsta pubertății și, de cele mai multe ori, se retrag fără probleme.

Uneori, chisturile de dimensiuni mai mari pot indica pubertarea precoce. La adolescente și tinere adulte, care au ciclu menstrual, chisturile functionale sunt, de asemenea, destul de frecvente, iar în majoritatea cazurilor, nu prezintă complicații.

În ceea ce privește femeile adulte și/sau premenopauzice, chisturile ovariene pot apărea ca urmare a unor afecțiuni sau factori de risc, cum ar fi endometrioza, afecțiune ce presupune migrarea endometrului în afara uterului, mai precis, la nivelul ovarelor, intestinelor, trompelor uterine, etc.

Alți factori de risc ce pot dicta apariția chisturilor ovariene, indiferent de vârstă, includ tulburările hormonale (cel mai frecvente sunt la pubertate și premenopauză), infecțiile pelviene (în special cele critice), sarcina sau istoricul familial de chisturi ovariene.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarului polichistic, cunoscut anterior sub numele de sindrom Stein-Leventhal, este o afecțiune în care apar cel puțin două dintre următoarele caracteristici:

Cel puțin 12 chisturi sau foliculi minusculi se dezvoltă în ovare. Polichistic înseamnă multe chisturi.

Echilibrul hormonilor pe care îi produci în ovare este alterat. În special, ovarele produc mai mult decât în mod normal din hormonul masculin testosteron.

Nu ovulezi în fiecare lună. Unele femei nu ovulează deloc. În sindromul ovarelor polichistice, deși ovarele au de obicei mulți foliculi, ei nu se dezvoltă pe deplin și, astfel, ovulația nu are loc adesea. Dacă nu ovulezi, este posibil să nu ai menstruație.

Este posibil să ai ovare care sunt polichistice fără a avea simptomele tipice.

Acest sindrom apare de regulă la femeile care nu au ovulație regulată, ceea ce va duce la formarea unor chisturi multiple.  La sindromul ovarelor polichistice, ovarele se măresc și se inflamează, adesea, din cauza acumulării de chisturi sub capsula ovariană, care devine mai groasă. Sindromul ovarelor polichistice poate impune probleme în sarcină, adică creșterea dificultății de a rămâne însărcinată, și este asociat cu anumite tulburări hormonale. Astfel că, o cauză a chisturilor ovariene poate fi și o tulburare hormonală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`