Un edem osos apare atunci când fluidul se acumulează în țesutul moale din interiorul oaselor. Măduva osoasă este un țesut spongios care conține celule stem sanguine, iar edemul reprezintă umflarea cauzată de fluid.
Edemul poate apărea din cauza anumitor afecțiuni de sănătate, cum ar fi osteoartrita sau osteoporoza, și a unei leziuni sau infecții. De asemenea, este una dintre cele mai frecvente constatări în timpul unei IRM care investighează o altă afecțiune. Afecțiunea poate fi foarte dureroasă, dar de obicei dispare în timp. Tratamentele se concentrează pe gestionarea simptomelor.
Edem osos, cauze și simptome
Există două tipuri de edem osos. Cel secundar este atunci când ai o altă afecțiune care stă la baza afecțiunii. Acest tip poate fi simptomatic sau asimptomatic, ceea ce înseamnă că nu aveți niciun simptom. De aceea, este adesea descoperită la un RMN în timpul examinării unei alte afecțiuni. Edemul spontan sau primar se manifestă atunci când medicii nu cunosc cauza, dar ai o durere specifică. Persoanele de orice vârstă, rasă sau sex pot avea edem osos, dar ești mai expus riscului dacă ai artrită, cancer osos, infecții osoase (osteomielită) și osteoporoză. Principalul simptom este durerea în jurul sau în osul tău. Alte semne pot include efuziune articulară (articulații umflate) și articulații calde, însă unii oameni pot să nu experimenteze niciun simptom.
Mai multe tipuri de afecțiuni pot duce la edem osos. Tipurile de cancer care pot sta la baza afecțiunii includ leucemia mieloidă acută, metastazele osoase, condrosarcomul, sarcomul Ewing, osteosarcomul, precum și terapia cu radiații pentru cancer. Problemele în care sănătatea țesuturilor tale se înrăutățește în timp și pot duce la edem osos includ osteoartrita și tendinopatia. Printre infecțiile oaselor sau articulațiilor se numără osteomielita și artrita septică. Condițiile în care organele nu primesc suficient sânge sau oxigen includ necroza avasculară (osteonecroza) și piciorul Charcot. Printre problemele de metabolism se regăsesc sindromul Cushing, hiperparatiroidismul, mastocitoza, tulburările minerale și osoase cauzate de bolile cronice de rinichi, osteomalacia, osteoporoza, în special a șoldului și genunchiului, și deficiența de vitamina D. Inflamația din oasele, ligamentele, mușchii, nervii și tendoanele tale care poate cauza edem osos includ spondilita, entezita (inflamația unde tendoanele și ligamentele se atașează de oase), artrita psoriazică și artrita reumatoidă.
Cum se poate trata afecțiunea
Pentru a pune un diagnostic, un medic va efectua un examen fizic și te va întreba despre simptomele și istoricul medical. Specialiștii diagnostichează un edem osos atunci când cineva are o afecțiune de sănătate asociată. Astfel, pot sugera teste, inclusiv analize de sânge pentru a căuta semne de inflamație, biopsie de măduvă osoasă, scanare DEXA pentru a căuta osteoporoză, RMN și ecografie. Scanările CT și radiografiile nu arată edemele măduvei osoase.
Un edem osos dispare de la sine în timp, însă un medic îți va recomanda să te odihnești timp de câteva luni. Pentru a gestiona simptomele, poate sugera, de asemenea, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și terapie fizică. Dacă ai o formă mai gravă de edem osos, îți poate recomanda injecții cu steroizi sau intervenție chirurgicală. Dacă ai nevoie de operație, chirurgul poate sugera o intervenție chirurgicală de depresie a nucleului. În timpul acestei proceduri, va face mici găuri în os ce ajută la reducerea presiunii și la diminuarea durerii. Pentru a încuraja creșterea măduvei osoase sănătoase, chirurgul poate recomanda un transplant de măduvă osoasă cu celule stem, mai ales dacă există o afecțiune canceroasă identificată ca fiind cauza. Rezultatele vor depinde de cauza care stă la baza unui edem osos, severitatea afecțiunii și tratamentul pe care îl urmezi.