Prima pagină » Informații utile » Care sunt cărțile Bibliei? Câte cărți sunt și când au fost scrise acestea 

Care sunt cărțile Bibliei? Câte cărți sunt și când au fost scrise acestea 

19 nov. 2024, 16:31,
în Informații utile

Biblia este formată din 39 de cărți din Vechiul Testament și 27 de cărți din Noul Testament. Când au fost acestea scrise pentru prima dată și ce reprezintă fiecare, află în rândurile următoare.

Biblia este o antologie sacră, alcătuită dintr-o colecție de scrieri care cuprinde un total de 66 de cărți. Structurată în două mari părți – Vechiul Testament și Noul Testament – aceasta a fost redactată de-a lungul a aproximativ 1.400 de ani, de către 40 de autori diferiți, în limbile ebraică, aramaică și greacă.

Cărțile Bibliei

Vechiul Testament include 39 de cărți, iar Noul Testament, 27. Fiecare dintre acestea este considerată inspirată de Dumnezeu, având scopul de a ghida oamenii către credință și mântuire.

În Vechiul Testament, cărțile sunt împărțite în patru mari diviziuni. Prima diviziune este Pentateuhul, cunoscut și ca Tora, care conține primele cinci cărți: Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri și Deuteronomul. Aceste scrieri fundamentale prezintă creația lumii, legile divine și istoria timpurie a poporului evreu.

Cea de-a doua diviziune este reprezentată de Cărțile istorice, care cuprind doisprezece scrieri: Iosua, Judecătorii, Rut, 1 și 2 Samuel, 1 și 2 Împărați, 1 și 2 Cronici, Ezra, Neemia și Estera. Aceste texte oferă o relatare detaliată a istoriei poporului Israel, de la cucerirea Canaanului până la perioada exilului și restaurării.

A treia diviziune, Cărțile poetice sau Cărțile înțelepciunii, include cinci cărți esențiale: Iov, Psalmii, Proverbele, Eclesiastul și Cântarea Cântărilor. Ele se remarcă prin profunzimea reflecțiilor lor despre viață, suferință, iubire și relația omului cu Dumnezeu.

Ultima diviziune a Vechiului Testament este dedicată Cărților profetice. Acestea sunt împărțite în două grupuri: Profeții mari (Isaia, Ieremia, Plângerile lui Ieremia, Ezechiel și Daniel) și Profeții mici, care includ doisprezece cărți mai scurte, precum Osea, Ioel, Amos și Maleahi. Aceste scrieri transmit mesaje divine adresate poporului Israel și previziuni despre venirea lui Mesia.

Vechiul și Noul Testament

Noul Testament este, la rândul său, împărțit în patru secțiuni. Prima este formată din cele patru Evanghelii: Matei, Marcu, Luca și Ioan, care descriu viața, învățăturile, moartea și învierea lui Isus Cristos. Acestea sunt urmate de cartea istorică Faptele Apostolilor, care documentează răspândirea creștinismului în primele decenii după învierea lui Isus.

Epistolele reprezintă cea de-a treia diviziune. Acestea includ treisprezece Epistole pauline, precum Romani, 1 și 2 Corinteni, și opt Epistole generale, cum sunt Iacov și 1 și 2 Petru. Aceste scrieri oferă îndrumări doctrinare și morale pentru comunitățile creștine.

Ultima secțiune a Noului Testament este cartea profetică „Apocalipsa”, care conține revelații despre sfârșitul lumii și instaurarea Împărăției lui Dumnezeu.

Mesajul central al Bibliei este mântuirea adusă de Isus Cristos, Mesia promis. Prin El, toți oamenii pot găsi reconcilierea cu Dumnezeu, așa cum este subliniat în versete precum Ioan 3:16 și Fapte 4:12. Credința se naște prin auzirea Cuvântului lui Cristos (Romani 10:17), iar Scriptura continuă să inspire și să transforme viețile celor care o studiază.

Diferențele dintre catolici și ortodocși în privința Bibliei includ acceptarea cărților deuterocanonice. Ortodocșii includ mai multe cărți în canon, precum 3 Macabei, în timp ce catolicii urmează canonul Tridentin.

În total, Biblia este formată din 66 de cărți, aceasta fiind scrisă pe o perioadă de secole și transmițând atât învățătura, cât și întreaga cunoaștere creștină.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de votare pentru alegerile prezidențiale 2025, turul 2. Simion şi Georgescu, împreună la vot
Playtech.ro
Zodiile care au parte de mari dezamăgiri după 18 mai. Sunt lovite din toate direcţiile
observatornews.ro
O tânără din Bacău a pierdut 160.000 de euro, crezând în promisiunile unei ghicitoare de pe TikTok
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Prezența la urne. Alegeri prezidențiale, turul 2. George Simion sau Nicușor Dan. Live Text
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene incredibile la urna de vot, cu Ion Țiriac. Mesaj controversat transmis fără să scoată o vorbă
Playtech.ro
Ţinuta aleasă de Mirabela Grădinaru pentru a vota a surprins. Imaginile momentului cu partenera lui Nicusor Dan
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Familia Sterp, din nou în culmea fericirii. Denisa și Iancu Sterp se pregătesc să devină părinți! Fanii i-au felicitat!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Durerea Mirabelei Grădinaru. Nimeni nu a știu până acum. Prin ce dramă a trecut partenera lui Nicușor Dan: Cel mai tare m-a afectat
redactia.ro
Cum a apărut Mirabela Grădinaru la secția de vot din Făgăraș? Ce rochie a purtat
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`