Prima pagină » Sanatate » Care sunt căile respiratorii și ce rol au ele în organism
Care sunt căile respiratorii și ce rol au ele în organism

Care sunt căile respiratorii și ce rol au ele în organism

24 oct. 2023, 09:58,
în Sanatate

Căile respiratorii sunt formate din cavitatea nazală, faringe, laringe, trahee și bronhii de calibru diferit, inclusiv și bronhiolele şi au un rol esențial pentru organism. Sunt numeroase afecțiuni ale căilor respiratorii, unele dintre ele care pot lua forme grave.

Una dintre cele mai comune afecțiuni este bronșita. Bronşiolita este o infecție a căilor respiratorii caracterizată prin inflamație acută, fiind diagnosticată la toate vârstele, cu o incidență mai mare în rândul copiilor cu vârsta mică

Ce sunt căile respiratorii și care este rolul lor

Aparatul respirator, sau sistemul respirator, reprezintă ansamblul organelor responsabile de schimbul de gaze între organism și mediul înconjurător, asigurând furnizarea oxigenului esențial pentru supraviețuirea celulelor.

La mamifere, inclusiv la om, aparatul respirator este compus din două categorii de organe distincte: căile respiratorii și organele respiratorii propriu-zise, adică plămânii. Căile respiratorii, care includ cavitatea nazală, faringele, laringele, traheea și bronhiile de diametre variate, inclusiv bronhiolele, nu participă direct la schimbul de gaze. Ele au rolul de a ghida aerul către plămâni, purificându-l, încălzindu-l și umezindu-l pe parcursul inspirației. Acestea pot fi împărțite în două categorii: căile respiratorii superioare, reprezentate de cavitatea nazală și faringe, și căile respiratorii inferioare, incluzând laringele, traheea și bronhiile.

Funcția principală în procesul respirator este rezervată plămânilor. Aceștia desfășoară un rol crucial în respirație, fiind locul unde are loc schimbul de gaze cu mediul înconjurător, numit respirația pulmonară. Acest schimb de gaze are loc la nivelul alveolelor pulmonare, asigurând aprovizionarea cu oxigen și eliminarea dioxidului de carbon, proces esențial pentru menținerea vieții organismului. Structura aparatului respirator este adaptată la modul de viață al organismului și la tipul de respirație pe care îl are. Organismele unicelulare nu dispun de un aparat respirator distinct, deoarece pot permite gazelor și lichidelor din mediul înconjurător să pătrundă ușor în interiorul lor. Cu toate acestea, situația este diferită pentru organismele pluricelulare, unde absorbția oxigenului de către lichidul circulant (sângele) și eliminarea dioxidului de carbon au loc în organe specializate care formează sistemul respirator.

Afecțiunile căilor respiratorii

Afecţiunile respiratorii pot afecta diverse zone ale sistemului respirator, inclusiv sinusurile, gâtul, căile respiratorii și plămânii. Ele pot fi declanșate atât de infecții virale, cât și de infecții bacteriene. Aceste tipuri de infecții sunt mai frecvente în sezoanele de tranziție, în special în timpul sezonului rece.

Există două categorii principale de infecții ale tractului respirator:

Infecții ale tractului respirator superior: Acestea afectează zonele precum nasul, sinusurile și gâtul.

Infecții ale tractului respirator inferior: Aceste infecții vizează căile respiratorii și plămânii.

Copiii sunt mai susceptibili la afecțiunile de tract respirator superior în comparație cu adulții, din cauza sistemului lor imunitar în curs de dezvoltare. Pentru aceștia, afecțiunile respiratorii pot evolua rapid, iar același lucru este valabil și pentru persoanele în vârstă sau pentru cei cu sistemul imunitar slăbit. În astfel de cazuri, este adesea necesar tratament medical pentru a controla și a gestiona aceste afecțiuni respiratorii.

Afecțiunile respiratorii sunt extrem de comune în sezonul rece, și în unele situații, aceste infecții pot evolua în forme severe sau pot avea consecințe fatale. În acest articol, vom aborda în detaliu aceste afecțiuni, discutând despre definiția lor, modalitățile de transmitere, diversitatea tipurilor de afecțiuni respiratorii și cele mai întâlnite dintre acestea. Vom explora, de asemenea, modalitățile de diagnosticare și tratament, precum și strategiile de prevenție a acestor boli.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024