Care sunt „bolile timpului liber”. Anumite afecțiuni sau probleme de sănătate se agravează în zilele în care nu mergem la muncă. Cei afectați acuză simptome precum senzație de greață, oboseală, dureri de cap ori insomnii. De asemenea, mai sunt resimțite dureri musculare și articulare, depresie, nervozitate sau chiar răceli.
Persoanele împătimite de muncă acuză în timpul liber anumite probleme de sănătate sau afecțiuni. Însă acestea se ameliorează sau chiar dispar odată cu revenirea la ritmul normal de lucru. Explicaţia ar fi că în timpul liber avem tendinţa să mâncăm exagerat şi nesănătos şi să nu facem mai deloc mişcare. De asemenea, în timpul săptămânii organismul se mobilizează și face față cu brio provocărilor. Însă în weekend sau în concediu, apare relaxarea, iar sistemul imunitar nu mai este susținut de adrenalină.
Care sunt „bolile timpului liber”
Migrene, dureri de spate, greață, oboseală sau constipaţie, sunt câteva dintre afecţiunile care se agravează în timpul liber. Potrivit specialiștilor, aceste neplăceri sunt o formă de manifestare a stresului. Printre cauzele care duc la aceste neplăceri, care afectează în egală măsură bărbați și femei, amintim:
– hidratare necorespunzătoare,
– tendința de a nu mânca la timp,
– consumul mai mare de alcool și cofeină,
– nerespectarea programului de somn,
– lipsa unei activități fizice constante.
În cele ce urmează vă prezentăm cele mai des întâlnite afectiuni care se acutizează în timpul liber.
Constipaţia
În weekend ori în concediu, de obicei suntem mai puţin activi și mergem mai puţin pe jos. Astfel, această inactivitate sau scădere a unui ritm fizic constant ne predispune la constipaţie. De asemenea, faptul că mâncăm altfel decât în zilele de lucru ne afectează tranzitul intestinal. Așadar, pentru a nu te confrunta cu o astfel de problemă ar trebui să ai grijă la alimentație. De asemenea, este necesară o hidratare corespunzătoare. Nu în ultimul rând nu trebuie neglijate mișcarea și exercițiul fizic.
Care sunt „bolile timpului liber”. Migrenele
Durerile de cap şi migrenele apar mai frecvent în weekend sau în concediu. Și aceasta din cauza schimbării programului sau a rutinei zilnice. În timpul săptămânii suntem obișnuiți să ne trezim și să adormim la anumite ore fixe. De asemenea, mâncăm la anumite ore din zi. Iar schimbările care survin în weekend dau peste cap această rutină, ducând la apariția migrenelor.
Durerile de cap sunt un efect al eforturilor organismului de a se adapta la acest program diferit. Totodată, o altă cauză a durerilor de cap poate fi și lipsa sau cantitatea redusă de cafea. Faptul că în weekend sau concediu bem mai puțină cafea sau chiar deloc duce la un fel de sevraj. Adică apare o criză determinată de absenţa unei substanţe de care organismul a devenit dependent.
Arsurile gastrice
Arsurile gastrice sunt una dintre afecțiunile care apar cu precădere în timpul liber. Faptul că stai mai mult întins în pat poate declanşa ori înrăutăţi arsurile gastrice. Și aceasta deoarece poziţia respectivă favorizează așa numita boală de reflux gastroesofagian. Totodată, și mesele neregulate, luate la ore târzii, contribuie la apariția arsurilor gastrice. Nu în ultimul rând, mâncărurile bogate în grăsimi dar și condimentate favorizează aceste probleme.
Răcelile
Conform unui studiu realizat în Olanda, o persoană din 30 se îmbolnăveşte în timpul liber. Printre aceste afecțiuni se numără și răceala. Și aceasta deoarece, când lucram, corpul nostru produce constant hormoni ai stresului, precum adrenalina. Iar aceasta ne ajută în lupta cu bolile și ne „ţine în priză” când avem o activitate constantă. Însă când lenevim, devenim mai vulnerabili la agenţii patogeni din mediul înconjurător.
Care sunt „bolile timpului liber”. Durerile de spate
În timpul liber avem tendința să stăm ghemuiți în pat, pe canapea, vizionând filme pe tableta ori laptop. Acest obicei afectează coloana și determină dureri de ceafă sau de spate. Pentru a evita astfel de probleme, ar trebui să stăm cu spatele sprijinit de o pernă. Iar ecranul la care privim să se găsească la nivelul ochilor, nu să stăm cu capul aplecat deasupra lui.