Prima pagină » Informații utile » Care sunt bolile pentru care se acordă certificat de handicap?

Care sunt bolile pentru care se acordă certificat de handicap?

18 sept. 2024, 12:22,
în Informații utile

În cazul în care te-ai întrebat câte ceva despre bolile pentru care se acordă certificatul de handicap, ei bine, trebuie să știi că acesta este un document crucial pentru persoanele care se confruntă cu diverse afecțiuni și dizabilități.

Bolile pentru care se acordă certificat de handicap diferă în severitate în România, de aceea Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități joacă un rol esențial îna cest proces, coordonând activitățile de protecție și promovare a drepturilor acestora.

Ce trebuie să știi despre bolile pentru care se acordă certificat de handicap

Handicapul este caracterizat ca fiind orice formă de limitare prezentă în viața unei persoane, fie ea de natură fizică, mentală sau de altă natură, manifestată temporar sau permanent, ca urmare a unei tulburări sau funcțiilor corpului. Această condiție reprezintă o restricție socială și poate include deficiențe motorii sau senzoriale, specifice pentru bolile pentru care se acordă certifica de handicap.

În ceea ce privește certificatul de handicap, acesta este un document oficial emis de către autoritățile competente, care atestă faptul că o persoană prezintă anumită dificultăți sau limitări în desfășurarea activităților zilnice din cauza unei afecțiuni medicale sau a unei dizabilități.

Când vorbim de bolile pentru care se acordă certificat de handicap, ei bine, acestea sunt numeroase, cele mai multe din sfera afecțiunilor neurologice, senzoriale, psihice, ale aparatului locomotor, însă nu numai.

Între bolile neurologice pentru care se acordă certificatul de handicap se numără paralizia cerebrală, care este o afecțiune care se manifestă la naștere sau în primii ani de viață și afectează controlul mișcărilor și coordonarea musculară; epilepsia, o tulburare cronică caracterizată prin crize convulsive recurent; bolile degenerative ale sistemului nervos, adică persoanele care suferă de Parkinson, Alzheimer, Huntington, boli progresive care afectează funcțiile cognitive și motrice; accidentul vascular cerebral, adică leziunile cerebrale cauzate de întreurperea irigației sangvine către creierului și tumorile cerebrale care pot cauza pareze, convulsii, tulburări de vedere sau auz și pierderi de memorie.

Alte afecțiuni pentru care se acordă acest document

Dacă ne referim la afecțiunile senzoriale, atunci certificatul se acordă pentru cecitatea, pierderea totală a vederii, ambliopia, scăderea acuității vizuale la un ochi, surditatea și bolile psihice.

Printre bolile psihice pentru care se acordă certificat de handicap se numără schizofrenia, care este o boală psihică severă caracterizată prin pierderea contactului cu realitatea; tulburările de spectru autist, adică tulburările neurologice caracterizate prin dificultăți de comunicare și interacțiune socială; demența care reprezintă deteriorarea progresivă a funcțiilor cognitive; tulburări afective, cum ar fi depresia majoră, acestea fiind caracterizate prin dispoziție depresivă prelungită.

În ceea ce privește afecțiunile aparatului locomotor, se acordă certificatul de handicap pentru artrozele, acele afecțiuni degenerativ-inflamatorii ale articulațiilor; poliatrita reumatoidă care este o boală autoimună care afectează articulațiile; spondilita anchilozantă ce este o inflamție cronică la nivelul articulațiilor coloanei vertebrale; amputațiile; paraplegia și tetraplegia adică pierderea mobilității membrelor inferioare sau a tuturor membrelor.

Alte boli pentru care se acordă certificatul de handicap includ insuficiență renală cronică; fibroză chistică; hepatită cronică; diabetul zaharat; bolile cardiace congenitale sau dobândite; scleroza multiplă; SIDA/HIV și nanismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025