Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Care sunt beneficiile quinoa
Care sunt beneficiile quinoa

Care sunt beneficiile quinoa

21 dec. 2020, 06:35,
în Sanatate

În ultimii ani, quinoa a devenit un aliment vedetă al meselor sănătoase! Foarte la modă, nu este însă de factura nouă, deoarece a fost consumată încă din vechi timpuri și a fost recunoscuta de mult timp pentru gustul și calitățile sale nutritive și numeroasele sale proprietăți excelente pentru sănătate. Iata care sunt beneficiile quinoa pentru sanatate!

Poreclită „cereală mamă”, „sămânță de aur”, „icre vegetariene”, „mamă a tuturor boabelor” sau „orez al incașilor”, quinoa este sămânța unei plante erbacee originară din cordilia Andilor, mai exact în jurul lacului Titicaca, între Bolivia și Peru. Această sămânță mică, cu o textură ușor crocantă, a fost cultivată de mai bine de 5.000 de ani în zonele înalte ale Americii de Sud. S-a impus ca superaliment de câțiva ani.

Ce este quinoa?

Această sămânță sacră a incașilor vine sub diferite forme. Cea mai comună și renumită: quinoa albă sau aurie, care are o textură ușoară și devine mai moale decât alte tipuri de quinoa când este gătită. Un alt soi: sămânța roșie de quinoa, care este gătită ca o cereală în apă clocotită. Și nu în ultimul rând, sămânța de quinoa sălbatică, de culoare neagră, mai puțin cunoscută, este mai fermă.

Care este diferența dintre bulgur și quinoa?

Quinoa este sămânța unei specii de plante erbacee. Contrar credinței populare, acest „orez incas” nu este o cereală. Adesea confundată cu bulgurul, un grâu crăpat, quinoa este o pseudo-cereală precum hrișca sau inul. Această mică sămânță nu face parte din familia ierburilor numite și Poaceae, cum ar fi orezul sau grâul. Quinoa provine din familia Chenopodiaceae, la fel ca spanacul și sfecla.

Care sunt beneficiile quinoa? Este quinoa un amidon?

Leguminoasele, cerealele și tuberculii sunt clasificați ca alimente bogate în amidon. Cu siguranță, quinoa nu este o cereală și nu face parte din familia ierburilor. Cu toate acestea, conține 17,9 g de amidon la 100 g de quinoa gătită. Concluzie: quinoa este un amidon.

Care este cantitatea ideala de quinoa de consumat?

În medie, este nevoie de 70 până la 80 g de quinoa brută de persoană pentru un fel principal. 100 g de quinoa crudă corespund cu 300 g de quinoa gătită, ceea ce este destul de diferit. 100 g de quinoa gătită oferă 116 kilocalorii, 4,1 g de proteine, 18,8 g de carbohidrați, 1,92 g de lipide, 0,87 g de zaharuri și 2,8 g de fibre.

Cum se găteste quinoa

Quinoa se prepară ca orezul. Trebuie doar să o clătiți bine în prealabil, deoarece este prevăzută cu saponină, o substanță amară care acoperă semințele pentru a îndepărta insectele și păsările. Odată spălate, puneți semințele într-o oala cu apa clocotită și sărată, așteptați aproximativ 10 minute și gata!

Care sunt beneficiile quinoa: facilitează tranzitul intestinal

Această mică sămânță este excelentă pentru tranzit. Bogat în fibre, „orezul incas” reglează și favorizează tranzitul intestinal deoarece limitează timpul în care toxinele trec prin intestin. Rezultat: spune la revedere constipației cronice și digestiei dificile.

Quinoa combate bolile cardiovasculare

Acest pseudocereal reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, deoarece normalizează nivelurile de insulină, glucoză și colesterol. Bogat în fibre și minerale, îmbunătățește compoziția sângelui și ajută organismul să elimine multe toxine. Quinoa ajută la reducerea obstrucțiilor și blocajelor din sânge sau ale anumitor organe digestive și protejează astfel inima.

Quinoa previne diabetul

Această sămânță ancestrală reduce riscul de diabet. Compoziția sa ridicată de fibre insolubile ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, a colesterolului rău și, astfel, a riscului de diabet de tip 2.

Quinoa, săracă în calorii: un aliat de slăbire

Acest superaliment este utilizat cu succes în dietele fără gluten. Pentru a pierde în greutate, nivelul zahărului din sânge trebuie să fie stabil. Conținutul de fibre din quinoa ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și nu crește insulina, un hormon care favorizează depozitarea grăsimilor. În plus, quinoa este alcătuită din proteine ​​care sunt digerate mai lent decât carbohidrații. Rezultatul: senzația de plenitudine este prelungită și nu ți-e foame.

Quinoa este un antioxidant

O altă virtute: această mică sămânță este bogată în antioxidanți. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi, care sunt molecule instabile, și combate astfel îmbătrânirea și previn dezvoltarea multor boli.

Care sunt beneficiile quinoa: plină de fibre, minerale, vitamine și proteine

Quinoa este o mină de aur. Într-adevăr, acest „orez al incașilor” este bogat în fibre și minerale. Este alcătuit din mangan, oligoelement, fier, magneziu, potasiu și zinc. Din punct de vedere vitaminic, quinoa este alcătuită din vitamina B și E. Această mică sămânță este, de asemenea, o sursă de acizi animați esențiali, elementele constitutive ale proteinelor.

Quinoa este garantată fără gluten

Acest amidon este alimentul ideal pentru diabetici, vegetarieni sau oricine cu intoleranță la gluten sau boală de cărbune (o patologie cronică a intestinului declanșată de consumul de gluten) deoarece este fără gluten, un proteine ​​găsite în multe boabe. Quinoa poate lua astfel locul pastelor sau grâului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *