Alimentele ce trebuie ţinute la frigider. Dacă unele alimente îşi pierd savoarea în frigider, cele mai multe sunt mai gustoase dacă au stat la rece. Vă invităm să descoperiţi în continuare un ghid pentru o alimentaţie mai sănătoasă. Totodată, regimul termic adecvat va face alimentele mai gustoase și savuroase. Iată așadar, ce alimente trebuie ţinute la frigider, care produse necesita refrigerare şi ce anume să nu ţii la rece.
Alimentele ce trebuie ţinute la frigider
Ouăle trebuie ţinute la frigider, pentru a împiedica formarea de bacterii. Cel mai important este însă să nu le treci de la o temperatură la alta, întrucât se pot strica.
Brânzeturile rezistă cel mai bine împachetate în hârtie cerată, care le păstrează umede şi le conserva gustul. Păstrează brânza în zona cea mai puţin rece a frigiderului.
Carnea şi peştele se păstrează în ambalajul lor, pe ultimul raft din frigider, pentru a preveni scurgerile de lichide. Dacă vrei să păstrezi carnea mai mult, scoate-o din ambalaj şi pune-o în pungi închise ermetic, în congelator.
Nucile şi seminţele au de suferit în ceea ce priveşte savoarea. Dacă stau prea mult la temperatura camerei, capăta un gust de rânced pentru ca uleiurile lor se strică. Orice fel de nucifere rezista mai bine în cutii bine închise la rece, chiar şi până la un an.
Untul de arahide necesită temperaturi scăzute.
Siropurile şi gemurile necesită refrigerare după deschidere. Ele rezista la rece aproximativ o lună de la deschidere.
Laptele trebuie menţinut la rece. Cel de migdale, de soia sau de cocos pot sta la temperatura camerei până după deschidere. Doar laptele UHT poate rezista la raft până la un an.
Alimentele ce nu trebuie păstrate la frigider
Busuiocul este atât de bun în a parfuma alimentele, însă este ca un burete ce absoarbe toate aromele din frigider. Astfel, își pierde propria aroma. Cel mai bine îl păstrezi într-un vas cu apa.
Ceapa va „parfuma” întreg frigiderul. În frigider, ceapa se umezeşte şi se înmoaie. Cel mai bine o ţii la temperatura camerei, la întuneric, într-o zonă ventilată şi uscată.
Cafeaua nu trebuie păstrată în frigider. Aerul rece şi umed din frigider creează condens, care distruge aroma cafelei. Păstreaz-o cel mai bine într-un vas etanş în cameră.
Pâinea. Păstrarea ei la rece nu face altceva decât să o deshidrateze. Pâinea se păstrează cel mai bine într-o pungă de plastic, la temperatura camerei.
Roşiile ţinute la frigider își pierd aroma, textura devine mai moale şi nu vor fi deloc apetisante. Roşiile trebuie păstrate la temperatura camerei, însă nu în lumină. Iar partea unde au fost ţinute pe tulpina trebuie orientată în jos, pentru a nu se înmuia.
Mierea este un aliment ce nu se strica, deci nu ai de ce să o ţii la rece. Conţine toate ingredientele unui aliment rezistent la deteriorare: aciditate, umezeală scăzută şi conţinut de hidrogen peroxid.
Cartofii. Păstraţi la rece, amidonul din cartofi se distruge și le conferă o textură cleioasă şi un gust foarte dulce. Cartofii se depozitează în camere aerisite, cu umiditate mare, la loc întunecat.