Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Care sunt afectiunile papilelor gustative
Care sunt afectiunile papilelor gustative

Care sunt afectiunile papilelor gustative

24 iun. 2014, 09:21,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:45851;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Abilitatea omului de a avea simtul gustativ depinde nu numai de papilele gustative ci si de miscarile limbii, deoarece prin plimbarea alimentelor prin toata gura, limba intra in contact cu toate alimentele captandu-le gustul prin intermediul papilelor gustative. 
Gustul se afla in stransa legatura cu mirosul; de fapt, aceste doua simturi sunt atat de dependente unul fata de celalalt, incat daca pierzi unul dintre ele, la scurt timp il vei pierde si pe celalalt. 
Tulburarile mirosului sunt mai des intalnite decat tulburarile gustative; de exemplu, in USA 3 milioane au tulburari ale simtului olfactiv si numai 2 milioane ale simtului gustativ. 

Vezi si: Un test simplu prin care poti sa descoperi cate papile gustative ai
 

Diminuarea sau confundarea gusturilor
Senzatia ca ti-ai pierdut simtul gustativ, mai exact abilitatea de a detecta aromele, este cunoscuta medical sub denumirea de hipogeuzie. In cazul in care pacientul nu diferentiaza gusturile, atunci acesta sufera de disgeuzie. 
Ca si in cazul altor simturi, diminuarea simtului gustativ poate aparea odata cu inaintarea in varsta, dar din fericite pierderea totala a simtului gustativ (ageuzia) se intampla in cazuri foarte rare. 

Vezi si: Nasterea in apa: Cum respira bebelusul sub apa?
 

Atat diminuarea simtului gustativ, cat si confundarea gusturilor pot indica infectii bucale sau iritatii gingivale. Pacientii cu afectarea nervilor faciali, care au suferit traumatisme craniene sau care au urmat un tratament radioactiv la nivelul gatului sau cavitatii bucale, pot prezenta tulburari ale simtului gustativ. 
Deoarece alimentele trebuie amestecate cu saliva pentru ca senzatia sa fie mai puternica, simtul gustativ poate fi diminuat, distorsionat sau poate disparea cu desavarsire daca pacientul sufera xerostomie (de senzatia de gura uscata). 
Cauzele aparitiei unor tulburari la nivelul papilelor gustative pot fi: deficienta de vitamina A si B3, diabetul, scleroza multipla, diferite afectiuni ale ficatului, SIDA sau cancerul. 
De regula, pacientii cu simtul gustativ alterat au tendinta de a adauga foarte multa sare sau zahar in mancare, fapt extrem de periculos deoarece excesul acestor alimente poate conduce la aparitia diabetului sau hipertensiunii. De asemenea, pacientii cu aceasta tulburare devin depresivi in scurt timp. 
Gust metalic
Ocazional, fiecare dintre noi se trezeste cu un gust ciudat in gura chiar daca avem sau nu o igiena orala corespunzatoare. In cazul in care igiena pacientului este impecabila si totusi simte un gust ciudat poate fi vorba de o “halucinatie gustativa”, adica simte anumite gusturi care de fapt nu exista.
Halucinatia gustativa poate fi un semn al paraliziei Bell sau a sindromului “burning mouth” – o afectiune rara care apare mai ales la femei dupa menopauza, si despre care se crede ca este cauzata de leziuni nervoase. 

Vezi si: In sfarsit, un tratament eficient contra cheliei
 

Majoritatea persoanelor care sufera de halucinatii gustative sustin ca simt un gust metalic in gura. Aceasta senzatie poate aparea si ca o reactie la anumite medicamente, cum ar fi: antibiotice, antidepresive, antihipertensive, medicamente recomandate in tratamentul litiazei renale sau artritei reumatoide, dar si unele vitamine. De asemenea, senzatia de gust metalic poate aparea in urma unui tratament cu chimioterapice sau in urma radioterapiei. 
In cazul epilepticilor, prezenta gustului metalic poate aparea inainte unei crize. 
De asemenea, gustul metalic poate semnala ca vechile plombe metalice au inceput sa se deterioreze si trebuie consultat de urgenta medicul stomatolog. 
Sensibilitatea gustativa crescuta 
Hipergeuzia se caracterizeaza prin hipersensibilitatea papilelor gustative, adica tot timpul pacientul crede ca desertul este prea dulce, cafeaua este prea tare, ardeiul prea iute etc. 
Oamenii de stiinta sustin ca aproximativ 25% din populatia globala prezinta simptomele acestei afectiuni. Aceasta poate fi trasatura ereditara, pacientul fiind inzestrat cu un numar mai mare de papile gustative.
Un lucru interesat descoperit de cercetatori este ca pacientii cu hipergeuzie prezinta si o sensibilitate crescuta la durere. 
Hipergeuzia poate fi unul din semnele sindromului “burning mouth”, cauzat de deteriorari ale nervilor din cauza unor infectii, tulburari hormonale sau ambele. 
Partea pozitiva este ca acesti pacienti e regula nu fumeaza si nu sunt mari consumatori de alcool. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024