Prima pagină » Informații utile » Care sunt actele necesare pentru cumpărarea vechimii în muncă. Este legal acest proces?

Care sunt actele necesare pentru cumpărarea vechimii în muncă. Este legal acest proces?

11 feb. 2025, 10:33,
Redacția BZI în Informații utile

Este important să cunoști care sunt toate actele necesare pentru cumpărarea vechimii în muncă, astfel încât să economisești timp și să eviți eventualele complicații. Pentru persoanele care doresc să-și completeze stagiul de cotizare pentru pensie, cumpărarea vechimii în muncă poate fi o soluție utilă și accesibilă.

Cumpărarea vechimii în muncă este o oportunitate oferită de legislația din România, care permite persoanelor să-și completeze anii lipsă din stagiul de cotizare necesar pentru pensie. Este un demers care poate aduce beneficii semnificative pentru cei care doresc să-și asigure un viitor financiar mai stabil. Totuși, pentru ca procesul să fie cât mai simplu, este important să te informezi corect cu privire la actele necesare cumpărării vechimii în muncă.

Care sunt actele necesare pentru cumpărarea vechimii în muncă

Cumpărarea vechimii în muncă reprezintă o procedură perfect legală și chiar des practicată de persoanele care nu îndeplinesc condițiile legale cerute pentru pensionare, respectiv stagiul minim de cotizare.

Guvernul României a adoptat O.U.G. nr. 163/2020 prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin intermediul căreia persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare.

Potrivit Casei Naționale de Pensii, contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetățenie, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea; nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare. Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.

Cumpărarea vechimii nu poate fi făcută pentru a se reduce vârsta de pensionare

Un detaliu important de accentuat este faptul că plata retroactivă a contribuțiilor la pensie se face exclusiv pentru a completa perioada de cotizare, sau, altfel spus, pentru a crește vechimea în muncă.

Această perioadă de cotizare este esențială pentru obținerea diverselor tipuri de pensie, cum ar fi pensia de vârstă standard, pensia anticipată, pensia anticipată parțială și pensia de invaliditate, conform Legii nr. 263/2010.

Cu toate acestea, în prezent, aceste plăți retroactive sunt posibile doar pentru a accesa pensia de vârstă standard. Un exemplu ar fi că un bărbat născut în noiembrie 1970 este eligibil pentru pensia de vârstă standard în noiembrie 2035, dar numai dacă acumulează minim 15 ani de cotizare, adică 15 ani de muncă legală. Este important de menționat că vârsta standard de pensionare poate fi redusă în cazurile speciale, cum ar fi pentru persoanele care au lucrat în condiții deosebite.

Totodată, plățile retroactive se pot face strict pentru perioade neasigurate anterioare în care persoana interesată nu trebuia să fie asigurată în sistemul public de pensii, adică, potrivit OUG 163/2020, nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia.

Or, pentru salariați este obligatorie asigurarea în sistemul public de pensii. Prin urmare, este important să cunoști care sunt acte necesare pentru cumpărarea vechimii în muncă.

Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
a1.ro
Ilona Brezoianu, jurata Te cunosc de undeva, este însărcinată! Actrița va deveni mamă pentru prima dată. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Elena Băsescu, de nerecunoscut! Cum arată acum fiica fostului preşedinte, operaţiile estetice au...
observatornews.ro
Locuri de muncă bine plătite pe care nu le vrea nimeni. Unele salarii pot ajunge până la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
O luăm de la capăt cu ploile. Ciclonul iese din țară, dar vine un alt front atmosferic
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Anca Alexandrescu e terminată după ce s-a descoperit adevărul din spatele cortinei. Reacții virulente în mass-media din România
Playtech.ro
Un nou ajutor financiar pentru românii vulnerabili. Cum te ajută autoritățile să-ți plătești factura la energie, de când
Dailybusiness.ro
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
RomaniaTV
A murit Nikita! Avea doar 35 de ani şi i-a cedat inima. Ce greşeală a regretat în ultimii ani din viaţă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bruneta lui Iohannis și-a dat DEMISIA când a venit Nicușor Dan. Cine e FEMEIA de la Cotroceni pe care o vedeam mereu lângă toți președinții!
redactia.ro
Cum a trăit fiica lui Nicușor Dan jurământul tatălui său în Parlament. Președintele României, detalii neștiute despre Aheea
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`