Simulările realizate de specialiști indică faptul că unii pensionari vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor începând din luna septembrie a acestui an. Experții au arătat care pensionari vor primi aproximativ 1.600 de lei de lei în plus la pensie.
Care pensionari vor primi aproximativ 1.600 de lei!
Majorările sunt determinate de recalcularea pensiilor și de introducerea punctelor de stabilitate, care joacă un rol crucial în creșterea valorii pensiei.
Conform declarațiilor oficiale, în medie, pensiile din sistemul public vor crește cu aproximativ 40% după recalcularea din septembrie. De această majorare vor beneficia aproximativ 3 milioane de pensionari români.
Pentru un stagiu de cotizare de 38 de ani în condiții normale, la anul de pensionare 2008, cu o pensie inițială de 1.100 de lei, valoarea punctului de pensie era în 2008, adică o pensie de 540 de lei.
După indexarea cu inflația de 13,8%, pensia în plată va ajunge la 4.100 de lei (valoarea punctului de pensie după indexare: 2.032 de lei).
După aplicarea noii formule de recalculare și adăugarea punctelor de stabilitate, se estimează că pensia va crește cu aproximativ 1.600 de lei, scrie realitatea.net.
Câți bani va primi un român la pensie dacă are vechime în muncă de doar cinci ani
Pensiile s-au mărit din 1 ianuarie 2024, s-au indexat cu 13,8% și doar cei care au muncit un an, cinci sau deloc au beneficiat de majorare. Este vorba despre o sumă mai mică de 200 de lei.
Începând cu 1 ianuarie, persoanele cu o vechime în muncă de doar cinci ani primesc o pensie de 1.285 de lei, după o majorare de 180 de lei. Această categorie de pensionari beneficiază de pensia minimă socială, o indemnizație specială acordată de stat celor defavorizați.
Stagiul minim de cotizare în România este de 15 ani, în timp ce stagiul complet este de 35 de ani. Cei care au lucrat doar cinci ani sunt eligibili pentru pensia minimă socială, destinată să sprijine persoanele cu venituri reduse și care nu îndeplinesc condițiile pentru pensia standard.
Un pensionar care ar fi trebuit să primească o pensie de 1.000 de lei beneficiază acum de o pensie de 1.281 de lei. Diferența de 281 de lei este acoperită de statul român, asigurând astfel un venit minim garantat pentru pensionarii cu contribuții insuficiente.
Dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiştii din casele teritoriale de pensii, iar dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire.
„Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr.27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 şi Legea nr. 263/2010). Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei, ori de diminuare. În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranşă, iar în cazul diminuării sumele se achită eşalonat”, au explicat reprezentanții CNPP.
Reprezentaţii CNPP susţin că de la un an la altul, numărul situaţiilor în care s-a impus revizuirea a scăzut constant.
„Aceste decizii de revizuire nu au nicio legătură cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformează sistemul public de pensii. Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poşta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august”, au mai transmis reprezentanții Casei Naţionale de Pensii Publice.
Altfel, experții au arătat care pensionari vor primi aproximativ 1.600 de lei de lei în plus la pensie.