Mulți părinți se pot întreba care este venitul pe membru de familie pentru bursa socială a copiilor. Condițiile de venit pentru obținerea bursei sunt stabilite în mod specific în art. 10 al metodologiei menționate. Aceste condiții variază în funcție de situația particulară a elevului și a familiei sale.
Bursa socială este o formă de sprijin financiar destinată elevilor din medii dezavantajate socio-economic, din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale. Scopul acestei burse este de a susține participarea la activitățile didactice și de a preveni abandonul școlar.
Care este venitul pe membru de familie pentru bursa socială
Pentru elevii proveniți din familii cu venituri reduce, criteriul principal de eligibilitate este ca venitul mediu net lunar pe membru de familie să fie mai mic de 50% din salariul minim net pe economie. Acest venit se calculează luând în considerare ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii pentru bursă. Este important de menționat că se ia în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii.
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe țară este de 4.050 de lei. În raport cu acesta, salariul minim net pe țară este de 2.572 de lei pe lună, iar venitul familiei trebuie să fie de maxim 1.286 de lei pentru ca elevii să fie eligibili pentru bursa socială.
În cazul elevilor care provin din familii monoparentale, pragul de venit este mai ridicat. Aceștia pot beneficia de bursă socială dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, calculat pe aceeași perioadă de 12 luni, este mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie.
Metodologia prevede și situații în care bursa socială se acordă indiferent de venitul familiei. Astfel, elevii cu ambii părinți decedați și cei asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție, precum plasament sau plasament de urgență sunt eligibili pentru această formă de sprijin financiar.
Iată ce documente trebuie să depună
Actele necesare pentru obținerea burselor trebuie să fie depuse în primele 25 de zile calendaristice de la debutul anului școlar la secretarialul unității de învățământ. Vorbim de o cerere și alte documente necesaer care să justifice solicitarea bursei.
Documentele cerute pot fi diferite, în funcție de tipul bursei. Astfel, pentru bursele de merit sunt necesare și copii certificate ale diplomelor acordate în competiții. Pentru bursele sociale, elevii trebuie să depună declarația veniturilor și alte documente doveditoare precum certificate medicale, componența familiei și altele. În cazul burselor pentru mamele minore se solicită o cerere alături de certificatul de naștere al copilului.
Mai exact, pentru bursa de ajutor social se vor lua în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizat de membrii familiei, inclusiv alocația pentru copii, exceptând bursele școlare și universitare.
Pentru bursa de ajutor social pentru venituri mici ai nevoie de următoarele acte: cerere tip; documente venit pe ultimele 12 luni; adeverință de salariat/talon de pensie pentru toți membrii familiei care lucrează; declarație ANAF că nu realizează alte venituri; declarație notarială că nu are terenuri în proprietate pentru toți membrii familiei; acte doveditoare dacă unul dintre părinți nu susține financiar copilul; copie certificat de naștere sau carte de identitate copil și certificate de naștere frați/surori în întreținere. Prin urmare, este important să știi care este venitul pe membru de familie pentru bursa socială pentru a ști dacă este eligibil copilul tău.
Iar sunteti la furat…ca si la calculul pensiei. Deci spuneti asa: „venitul mediu net lunar pe membru de familie să fie mai mic de 50% din salariul minim net pe economie”… iar mai tarziu spuneti: ,”salariul minim net pe țară este de 2.572 de lei pe lună, iar venitul familiei trebuie să fie de maxim 1.286 de lei pentru ca elevii să fie eligibili pentru bursa socială.”… duceti lumea in eroare…