Mulți români se întreabă care este vârsta maximă de angajare în poliție din sursă externă, dat fiind faptul că odată la ceva timp se organizează mai multe sesiuni de angajări. Sunt scoase la concurs sute de posturi, în contextul crizei de personal.
Angajările din sursă externă au luat amploare după anul 2015 când deficitul era uriaș pentru că mii de polițiști au ieșit la pensie. Cei care vor să candideze pentru aceste posturi trebuie să respecte mai multe condiții de angajare.
Care este vârsta maximă de angajare în poliție din sursă externă
De cele mai multe criza de personal în Poliția Română este cauzată de pensionări și numărul mic de locuri din școlile de poliție. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), polițistul era funcționar public civi, cu statul special, înarmat, care poartă, de regulă, uniformă și exercită atribuțiile stabilite pentru Poliția Română prin lege, ca instituție specializată a statului. Iată care este tabelul pentru vârsta de pensionare a militarilor.
De asemenea, polițistul își desfășoară activitatea profesională în interesul și în sprijinul persoanei, comunității și instituțiilor statului, exclusiv pe baza și în executarea legii, cu respectarea principiilor imparțialității, nediscriminării, proporționalității și gradualității.
Pentru a intra în rândul polițiștilor, candidatul trebuie să fie apt din punct de vedere medical, fizic și psihologic. În funcție de postul respectiv, mai trebuie să treacă de o probă scrisă.
Pentru a se înscrie la concursurile sau examenele pentru încadrare din sursă externă, candidații trebuie să îndeplinească, cumulativ, anumite condiții generale precum: să aibă cetățenie română și domiciliul în România, să cunoască limba română, scris și vorbit; să aibă capacitatea deplină de exercițiu; să aibă vârsta minimum 18 ani împlniți; să nu aibă antecedente penale, cu excepția situației când a intervenit reabilitarea.
Pe lângă acestea este important să aibă studii corespunzătoare cerințelor postului, în funcție de postul pentru care candidează, ce puțin abdolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat, alături de multe alte condiții.
În România, vârsta maximă de angajare în poliție din sursă externă (pentru cei care nu sunt deja angajați în structurile Ministerului Afacerilor Interne) este stabilită prin legislație și regulamente interne. Conform Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, precum și altor reglementări MAI, vârsta maximă de recrutare este de 27 de ani pentru admiterea la școlile de agenți sau ofițeri de poliție, în cazul candidaților care vor urma aceste cursuri.
Lucruri interesante despre Poliția Română
În ceea ce privește vârsta maximă în situațiile de angajare directă, fără școlarizare, pentru anumite posturi de poliție, pot exista excepții sau modificări ale vârstei maxime, în funcție de nevoile instituției și de posturile disponibile. De regulă, aceste informații sunt precizate în anunțurile de recrutare.
Primele atestări în care apare Poliția Română se regăsesc chiar de pe vremea Domnitoruli Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu, continuând astfel să se găsească și pe vremea domniei lui Mihai Sturza. Începând cu anul 1806, organele de pază și ordine din Capitala României primesc numele de Poliție.
În timpul anului 1848, în perioada Revoluției, are loc reorganizarea poliției, prin apariția instituției șefului poliției Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală.
O altă reorganizare a Poliției a mai avut loc în anul 1990, aceste transfomări au fost menite pentru a sigura siguranța persoanelor, a colectivității, drepturilor legitime ale cetățenilor, precum și a altor drepturi prevăzute în acte internaționale pe care țara noastră este nevoită să le respecte.
Ziua Poliției Române se sărbătorește pe 25 martie și nu a fost aleasă întâmplător pentru că simbolul creștin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii a fost preluat pe actualul drapel al Poliției Române.
Pe o parte a steagului poate fi observată scena Bunei Vestiri, iar pe cealaltă parte se poate observa o acvilă neagră, care se sprijină pe un munte verde, alături de o inscripție scrisă cu caractere chirile. Așadar, pe lângă vârsta maximă de angajare în poliție din sursă externă este important să se știe și anumite curiozități mai interesante despre Poliția Română.