Prima pagină » Sanatate » Care este valoarea optimă a tensiunii arteriale? Află de ce 14 cu 9 este considerată tensiune mare – VIDEO

Care este valoarea optimă a tensiunii arteriale? Află de ce 14 cu 9 este considerată tensiune mare – VIDEO

13 mart. 2023, 13:59,
în Sanatate

Prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași, a explicat în emisiunea BZI LIVE care este valoarea optimă a tensiunii arteriale. Află, în rândurile următoare, de ce 14 cu 9 este considerată tensiune mare și ce măsuri trebuie să iei în acest sens.

Potrivit ghidului Societății Europene de Hipertensiune, tensiunea arterială optimă este egală sau mai mică de 120/80 milimetri coloană de mercur (mm Hg). În cazul în care crește și ajunge la 140/90 mm Hg sau depășește această valoare, este vorba despre hipertensiune arterială. Dacă nu este ținută sub control, afecțiunea crește riscul de infarct de miocard, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boală renală sau deces subit.

Iată care este valoarea optimă a tensiunii arteriale și cât de important este să fie ținută sub control, dacă este mărită, cu un tratament adecvat.

Care este valoarea optimă a tensiunii arteriale? Prof. dr. Florin Mitu: „La o persoană adultă, noi considerăm o valoare crescută a tensiunii peste 140 cu 90”

În funcție de vârsta persoanei, valorile tensiunii arteriale la adulți trebuie să fie cuprinse între 90 și 120 tensiune sistolică și între 60 și 80 tensiune diastolică. Astfel, tensiunea arterială normală la adulți (femei și bărbați deopotrivă) este de 120/80 mmHg, iar orice valoare care depășește 14 cu 9 conduce la hipertensiune arterială, o afecțiune care duce la degradarea sănătății și a stării de bine.

„La o persoană adultă, noi considerăm o valoare crescută a tensiunii peste 140 cu 90, deci peste 14 cu 9. Dar există o clasificare a hipertensiunii arteriale și în prezent toate ghidurile recomandă ca valoarea optimă trebuie să fie 120 cu 80, între 120 și 130 este valoarea normală – înaltă, după care începe și gradarea hipertensiunii. De ce? Pentru că este o relație clară între valorile tensiunii arteriale și evenimente cardiovasculare. 20 de milimetri de coloană de mercur, deci doi centimetri, deci dacă ai 16, îți crește riscul de evenimente cu 20-30%, dacă nu-i tratată. De aceea este important să știm valoarea normală și de la 240 în sus avem trei grade de hipertensiune. Până la 160, 16 gradul I, 180 gradul II și peste 180 gradul III.”, a declarat medicul Florin Mitu, pentru BZI LIVE.

Prof. dr. Florin Mitu: „Această diastolică este importantă și trebuie să o corectăm”

Atât tensiunea sistolică, cât și cea diastolică sunt importante, deoarece, dacă una dintre ele este crescută, poate să ducă la afecțiuni cardiovasculare. Tocmai de aceea, pacienții suspectați că ar avea probleme cu tensiunea, trebuie să primească, de la medicul cardiolog, un aparat special, cunoscut sub numele de holter. Rolul acestuia este de a monitoriza tensiunea arterială pe parcursul a 24, 48 sau chiar 72 de ore și de a ajuta medicul să recomande un tratament adecvat, dacă este necesar.

„La fel și pentru diastolică, minimă: de la 90 la 100 gradul I, 110 gradul II și peste 110 este gradul III. Această diastolică este importantă și trebuie să o corectăm la fel ca și pentru sistolică, pentru că ambele sunt corelate cu evenimentele cardiovasculare. Poți să o creștere numai a sistolicii, maximei sau poți să ai mai mult o creștere a diastolicei sau ambele. Și atunci trebuie să faci această monitorizare dacă vezi că ai aceste diferențe, mai ales la începutul diagnosticului, pe 24 de ore. Sunt aceste aparate, holterele, pentru tensiune, care se pot pune pe 24 de ore, pe 48 de ore, chiar pe 72 de ore. În prezent sunt mini holtere, care pot să îți dea pe intervale chiar mai mari aceste măsurători, la fel ca și pentru monitorizarea electrocardiogramei pe distanță mai mare și vezi exact profilul tensiunii arteriale.”, a adăugat prof. dr. Florin Mitu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`