Valoarea normală a tensiunii arteriale. O valoare a ei peste limitele normale este unul din efectele stresului cotidian care ne macină în ultima vreme. Foarte multe persoane suferă de această afecțiune care poate duce la grave complicații de sănătate. Din fericire ea poate fi ținută sub control cu ajutorul dietei și a unui stil de viață sănătos.
Hipertensiunea arterială este așa numita „boală tăcută” cu care se confruntă foarte multe persoane. Ca și cauze principale care duc la apariția ei putem nominaliza sedentarismul şi un regim alimentar nesănătos.
Dintre simptomele hipertensiunii arteriale amintim:
– dureri constante de cap;
– sângerări nazale;
– respiraţie grea.
Pentru a preveni apariţia acestei afecţiuni este necesar să adoptăm un regim de viaţa sănătos. Iar acesta presupune consumul de fructe şi legume, coroborat cu reducerea consumului de alimente grase, prăjite ori pline de sare. Nu în ultimul rând ar trebui să consumăm minimul 2 litri de apă și să facem mişcare măcar jumătate de oră zilnic.
Valoarea normală a tensiunii arteriale
Specialiştii de la Asociaţia Americană a Inimii ne sfătuiesc să ne măsurăm tensiunea arterială începând de la 20 de ani. O valoare de referință a ei ar fi de 120/80. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât vizitele la medic ar trebui să fie mai dese. Valoarea tensiunii creşte cu fiecare bătaie a inimii şi scade în timpul dintre două bătăi.
Astfel, ea poate avea anumite variații din clipă în clipă dacă dacă facem efort, suntem stresați ori nu dormim bine. Dacă valoarea tensiunii arteriale este prea mare la o măsurătoare, nu înseamnă că suferi de hipertensiune. Acest lucru îl poate stabili medicul tău prin mai multe măsurători efectuate în perioade diferite.
Semne că ai hipertensiune arterială
După cum spuneam, aceasta este o „boală tăcută”, însă anumite semne ar trebui să te trimită la medic. :i ne referim aici la durerile constante de cap, dificultăţile de respiraţie şi sângerările nazale. mai mult, riscul de a suferi de hipertensiune arterială creşte după 45 de ani. Alți factori care pot favoriza apariția bolii sunt:
– sedentarismul,
– fumatul,
– consumul excesiv de sare,
– lipsa de potasiu,
– lipsa de vitamina D,
– consumul excesiv de alcool,
– stresul.
Cum previi apariţia hipertensiunii arteriale
Dacă ai fost diagnosticată cu hipertensiune arterială sau vrei să previi apariţia ei, este obligatoriu să ai un stil de viaţa sănătos. Mănâncă multe fructe şi legume şi evită produsele procesate. De asemenea, redu consumul de sare și încearcă să menţii o greutate corporală optimă. Totodată, trebuie să faci cel puţin 30 de minute de mişcare zilnic, să limitezi consumul de alcool și să renunţi la ţigări. În plus trebuie să eviți să fii stresat și astfel îți va fi mai uşor să lupţi cu hipertensiunea arterială.
Alimente care te ajută să revii la valoarea normală a tensiunii arteriale
Atunci când ești diagnosticat cu hipertensiune arterială, pe lângă tratament, medicul îți recomandă și unele modificări în planul alimentar. Potrivit experţilor, o dietă scăzută în alimente ce conţin sodiu, dar bogată în nutrienţi ajută la diminuarea hipertensiunii arteriale. Pentru a menţine presiunea sângelui în limite normale, introduceți în dieta dvs. următoarele alimente:
– banane
– iaurt
– cartofi albi
– pește
– spanac
– fasole
– avocado
– portocale
– sfeclă roșie
– fistic
– semințe de floarea-soarelui
– semințe de in
– fulgi de ovăz
– scorțișoară
În galeria foto puteţi vedea tabelul cu valorile normale ale tensiunii arteriale.