Multe mămici se întreabă care este ultima lună de plată a indemnizației creștere copil. În acest articol vom explica ce reprezintă această indemnizație, cum o poți obține și ce sume de bani poți primi dacă nu lucrezi.
Dacă nu lucrezi poți primi indemnizație creștere copil. Concret, îndemnizația creștere copil pentru persoanele care nu lucrează reprezintă 85% din salariul minim brut al perioadei în care proaspăta mămică naște.
Ce reprezintă indemnizația de creștere copil
Concediul parental poate fi solicitat pe o durată maximă de 2 ani de la venirea pe lume a copilului, sau pe o perioadă de 3 ani, dacă micuțul suferă de un handicap. Cererea poate fi făcută de oricare dintre părinți. Este important de reținut că concediul pentru creșterea copilului nu trebuie să fie confundat cu concediul de maternitate, care este destinat exclusiv mamei pentru perioadă anterioară și ulterioară nașterii. Conform Ordonanței de Urgență 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, concediul de maternitate poate dura maxim 126 de zile și este alcătuit din două părți:
Concediul prenatal, care poate fi luat cu 63 de zile înainte de naștere. Calculul acestui concediu se face pe baza certificatului medical ca document justificativ. Concediul postnatal, care poate fi luat cu 63 de zile după naștere. În ceea ce privește suma și calculul indemnizației de maternitate, aceasta reprezintă 85% din media veniturilor lunare obținute de mamă în ultimele 6 luni anterioare concediului de maternitate.
Pentru a determina data de început și de sfârșit a concediului pentru creșterea copilului, trebuie să ținem cont de lună și ziua nașterii copilului. Astfel, dacă micuțul vine pe lume în data de 1 decembrie 2023, calculând perioada de concediu pentru creșterea copilului, constatăm că aceasta se va încheia în noiembrie 2025.
Care este ultima lună de plată indemnizaţie creştere copil
Plata indemnizației pentru creșterea copilului se realizează lunar, în luna curentă, pentru luna anterioară. De exemplu, dacă concediul de creștere al copilului se încheie în luna iulie 2025, ultima lună pentru care se va primi indemnizația va fi august 2025.
Termenul de procesare a dosarului este de aproximativ 2 luni de la depunerea completă a documentelor. Ulterior, plata se va face în intervalul 8-25 al fiecărei luni, prin metoda aleasă de beneficiar la depunerea cererii: virament bancar în contul personal sau mandat poștal la domiciliu.
Pentru a beneficia de indemnizație, persoanele care obțin venituri din PFA, agricultură, silvicultură sau piscicultură sunt obligate să suspende activitatea până când copilul împlinește 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap.
Valoarea indemnizației de creștere a copilului se calculează ca 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. În cazul în care solicitantul realizează mai multe venituri supuse impozitului din diverse surse, indemnizația se va acorda pe baza documentelor care dovedesc suspendarea cel puțin uneia dintre activități.
Informații detaliate, precum și formularele necesare pentru solicitarea indemnizației de creștere a copilului, se pot găsi pe site-ul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). De asemenea, se poate contacta ANPIS telefonic sau prin e-mail pentru a obține informații suplimentare.