Prima pagină » Sanatate » Care este tratamentul optim pentru dermatita scalpului? Poate afecta persoanele de orice vârstă!

Care este tratamentul optim pentru dermatita scalpului? Poate afecta persoanele de orice vârstă!

01 nov. 2024, 10:35,
Redacția BZI în Sanatate

Dermatita seboreică afectează scalpul, medicul fiind cel care va alege cel mai potrivit tratament în funcție de stadiul și zona unde se află afecțiunea. Aceasta se poate dezvolta și pe față, pe parte superioară a pieptului și pe spate.

Considerată o formă cronică de eczemă, dermatita seboreică apare pe zonele corpului unde există numeroase glande sebacee, precum partea superioară a spatelui, nasul și sclapul. Fiind o condiție medicală inflamatorie cronică, poate afecta diferite părți ale corpului în același timp.

Care este tratamentul optim pentru dermatita scalpului

Dermatita seboreică poate afecta persoane de orice vârstă, dar este cel mai frecventă la sugari și adulți, în special bărbați, cu vârste cuprinde între 30 și 60 de ani.  Mătreața este cea mai ușoară formă de dermatită seboreică și se manifestă prin prezența unor scuame fine sau coji, împrăștiate în zonele scalpului cu păr.

Simptomele dermatitei seboreice se observă în special pe scalp și pe față. În cazuri rare, această boală de piele poate afecta și alte zone ale corpului, precum partea superioară a pieptului și spatelui, axilele și zona inghinală.

Tratamentul pentru dermatită seboreică trebuie adaptat în funcție de intensitatea și localizarea leziunilor, dar și de răspunsul la alte metode sau produse.

Unul din cele mai bune tratamente pentru această afecțiune sunt cremele, gelurile sau șampoanele cu efect antifungic și antimicotic, ce conțin ketoconazol 2% sau 1% ciclopirox, zinc pirition, acid salicilic, gudron, folosite zilnic apoi o dată până la trei ori pe săptămână, până dispar efectele.

Atenție la șampoanele care conțin gudron și pot decolora părul de culoare deschisă, acesta trebuie folosit alternativ cu alte 2 – 3 tipuri de șampon.

Medicamentele antimicotice sub formă de pastile trebuie luate dacă simptomele nu se ameliorează. Atenție însă, ele pot interacționa cu alte medicamente și pot duce la efecte adverse.

Care sunt cauzele apariției acestei afecțiuni

Deocamdată, nu se cunoaște cauza exactă pentru apariția dermatitei seboreice, însă au fost identificați mai mulți potențiali factori declanșatori precum o ciupercă numită Malassezia furfur, care se dezvoltă pe pielea tuturor oamenilor, dar în cazul unora se dezvoltă mai mult.

Alți potențiali factori declanșatori pot fi nivelul crescut de androgeni, de lipide ale pielii, o reacție inflamatorie, factorul genetic, un răspuns neconform al sistemului imunitar.

De asemenea, există mai mulți factori care pot duce la creșterea riscului de a declanșa dermatită seboreică sau de a agrava simptomele acesteia, precum afecțiuni neurologice și psihice, cum ar fi boala Parkinson și depresia, un sistem imunitar slăbit, persoanele care au fost supuse unui transplant de organe, cele infectate cu HIV/SIDA, precum și cele care suferă de pancreatită alcoolică și unele tipuri de cancer sunt în caterogia de risc.

Alți factori pot fi obezitatea, recuperarea după afecțiuni medicale stresante, cum ar fi un atac de cord, pielea grasă, stresul, îngrijirea deficitară a pielii.

Dermatita seboreică este o problemă dermatologică ușor diagnosticat datorită modului în care se schimbă aspectul pielii afectate. Tipul de tratament pe care îl recomandă medicul depinde de severitatea dermatitei de la nivelul scalpului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 noiembrie 2024
21 noiembrie 2024