Ieri, locotenentul-comandorul Andrei Criste, pilotul aeronavei MIG 21 LanceR, s-a prăbuşit în judeţul Mureş. După incidentul de marţi, 20 aprilie 2021, Andrei Criste a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din București, unde a fost consultat de către o echipă multidisciplinară formată din medici specialişti în medicină de urgenţă, neurochirurgie, chirurgie toracică, Anestezie Terapie Intensivă (ATI) şi chirurgie generală pentru evaluarea medicală, stabilirea diagnosticului şi instituirea conduitei terapeutice chirurgicale şi medicale.
Andrei Criste locotenent-comandorul, care a fost internat la secţia ATI cu diagnosticul de politraumatism prin catapultare, este conştient cooperant, orientat temporo-spațial, stabil hemodinamic şi respirator, aceste informaţii venind dintr-un comunicat al celor de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Pilotul s-a catapultat înainte de impactul cu solul
În urmă cu o zi o navă aeriană de luptă MIG 21, s-a prăbuşit în judeţul Mureş. Accidentul aviatic de marţi, 20 aprilie 2021, s-a produs în Reghin în localitatea Dedrad în apropiere de baza aeriană 71. Nici în momentul de faţă nu se ştiu detalii despre ce a cauzat prăbuşirea avionului de vânătoare. Mikoian-Gurevici MiG-21 este un avion din generația a treia, inițial construit de către Biroul Mikoian și Gurevici din Uniunea Sovietică.
Inspectoratul General de Aviaţie a confirmat că misiunea a fost în desfăşurare, iar un elicopter medical plecase spre Târgu Mureş cu destinaţia Dedrad, pentru salvarea pilotului care a fost rănit. S-ar fi speculat că Andrei Criste ar fi urmat să fie transportat la spitalul din Tragu Mureş, însă din cele din urmă a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din București.
Pilotul care s-a catapultat susţine că are dureri mari de spate
Din aeronava MiG 21 LanceR care s-a prăbuşit marţi în judeţul Mureş, unde pilotul Andrei Criste a reuşit să se catapulteze înainte de impactul cu solul. Acesta a ajuns la spital unde primeşte îngrijiri medicale de la specialişti, fiind într-o stare stabilă, Andrei Criste a cooperează cu echipajul de intervenţie care a ajuns la faţa locului.Aeronava MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, se afla la manşa avionului pentru efectuarea unui zbor de instrucţie, intr-o zonă în care nu sunt locuitori.
Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene s-a deplasat de urgență la locul producerii evenimentului pentru investigarea cazului.
„Avem suficiente aeronave pentru a îndeplini misiunile încredințate. Nicio aeronavă MApN nu decolează fără să aibă toate verificările făcute şi fără să fie aptă de zbor”, a spus Dan Anghel, purtător de cuvânt MApN.
Un caz similar s-a petrecut în urmă cu 32 de ani
În urmă cu 32 de ani pe data de 20 aprilie 1989, locotenent-colonelul Doru Davidovici a pilotat pentru ultima oară un avion MIG-21. Pilotat de Davidovici împreună cu elevul său, locotenentul major Dumitru Petra, s-au prăbuşit de la 1.000 de metri la Bărăganul, judeţul Brăila, nici în ziua de azi nu se cunosc motivele.
Doru Davidovici (1945- 1989), absolvent al Şcoalii Superioare de Ofiţeri Activi de Aviaţie în anul 1967 cu gradul de locotenent şi al Academiei Militare, a fost şi scriitor, operele acestuia fiind apreciate de copii şi adulţi, deopotrivă. În urmă cu 5 ani un elicopter SMURD Iași s-a prăbușit. În urma accidentului și-au pierdut viața un medic, un asistent medical, pilotul și copilotul.