Prima pagină » Local » Care este stadiul lucrărilor de la Casa General Henri Berthelot! De ani de zile, Primăria Iași se chinuie să reabiliteze clădirea monument istoric

Care este stadiul lucrărilor de la Casa General Henri Berthelot! De ani de zile, Primăria Iași se chinuie să reabiliteze clădirea monument istoric

21 oct. 2024, 02:00, 1 ,
Alexandra MAISNER în Local

Care este stadiul lucrărilor de la Casa General Henri Berthelot. Primarul Mihai Chirica a făcut recent o vizită pe șantier

Proiectul de reabilitare a casei, din Iași, în care a locuit generalul francez Henri Mathias Berthelot în Primul Război Mondial se află în plină desfășurare. Monumentul istoric din zona Copou se afla într-un stadiu avansat de degradare, iar Primăria Iași a decis să o refacă integral, ca apoi să o transforme într-un muzeu.

Care este stadiul lucrărilor de la Casa General Henri Berthelot

Edilul Mihai Chirica a transmis recent faptul că proiectul privind consolidarea și reabilitarea Casei General Henri Berthelot se apropie de final. Valoarea totală a investiției este de 12,44 milioane de lei. Este important de știut că reabilitarea Casei Berthelot se află pe lista celor șapte proiecte incluse în Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași, care au fost cofinanțate de Guvernul României.

„Continuăm și ne apropiem de finalizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a Casei General Henri Berthelot. În curând, monumentul își va recăpăta strălucirea și va fi redat circuitului cultural și turistic al orașului nostru! Monument istoric construit la începutul secolului trecut, imobilul este ridicat în stil eclectic, cu elemente neoclasice, dar preponderent baroce. Clădirea l-a găzduit pe generalul Henri Mathias Berthelot, şeful Misiunii Franceze în România, în timpul Primului Război Mondial. Clădirea a suportat numeroase seisme, peste 30 cu magnitudini estimate la peste 6 grade pe scara Richter și intensitate apreciată ca foarte puternică. În 1964, imobilul a fost modificat, încăperile fiind recompartimentate pentru a avea destinaţia de locuinţe sociale. Lucrările au putut începe abia după relocarea chiriașilor, lucru care a întâmpinat unele blocaje, dar care au fost depășite. Reabilitarea Casei Berthelot se află pe lista celor 7 proiecte incluse în Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași, care au fost cofinanțate de Guvernul României. Valoarea totală a investiției este de 12,44 milioane de lei”, a transmis edilul Iașului, Mihai Chirica.

Clădirea monument istoric va găzdui 8 săli de expoziție

După reabilitare, clădirea va fi transformată în muzeu. Imobilul va găzdui 8 săli de expoziţie, dintre care 3 la subsol, 4 la parter şi un spaţiu expoziţional la mansardă. Casa în care a locuit generalul Henri Mathias Berthelot este trecută pe lista monumentelor istorice. Clădirea a fost construită ca locuință a profesorului universitar George Bogdan (1859 – 1930), fost medic legist român, profesor universitar la Facultatea de Medicină și cea de Drept a Universității Iași. Între 1916 – 1917, în acest imobil a fost găzduit generalul francez Henri Mathias Berthelot (1861 – 1931), șef al Misiunii militare franceze în România, în cursul Primului Război Mondial. Generalul Henri Mathias Berthelot a ajuns în Iași în octombrie 1916, împreună cu misiunea franceză, ca să organizeze armata română și să coordoneze atacurile detașamentelor româno-ruse după înfrângerile de pe frontul estic. Casa Berthelot este construită în stil eclectic, cu elemente neoclasice, dar preponderant baroce.

Care este stadiul lucrărilor de la Casa General Henri Berthelot? Primarul Mihai Chirica a făcut recent o vizită pe șantier. Proiectul de reabilitare a casei, din Iași, în care a locuit generalul francez Henri Mathias Berthelot în Primul Război Mondial se află pe ultima sută de metri.

Comentarii
  • Aliatii Romaniei au l-au trimis pe generalul asta in Romania, impreuna cu alti cativa ofiteri. Ca ajutor militar. Ajutor care s-a redus doar la atat. Nu bani, nu armamment, nu munistii. Aliatii Romaniei considerau ca avem de toate, doar ca suntem cam tampitei si nu stim a lupta. Asa ca i-au trimis pe astia, in frunte cu generalul. Si da, si atunci era un tratat de alianta care „proteja” Romania.
    Adevarul e ca tampitei erau chiar aliatii nostri, incat ma si mir ca au castigat razboiul.
    Ei, cam la fel va fi si acum, daca Romania intra in razboi cu Rusia. Ne vor trimite cativa ofiteri care sa ne invete sa folosim armele si sa luptam. Iar asta dupa ce ne-au vandut ceva armament la mana a 2-a sau chiar a 3-a (vezi F18 cumparate de la norvegieni). Nu va curge sange de strain pe pamantul Romaniei, pentru apararea teritoriului national. Asta o cred si o spera doar pensatii si epilatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 octombrie 2024
21 octombrie 2024