Speranța de viață după operația de pancreas este destul de mică deoarece tumora revine în 85% din situații. Operarea cancerului pancreatic presupune îndepărtarea a 95% din organ, inclusiv tumora, păstrând o mică parte a acestuia, care să poate îndeplini, în continuare, funcția de producere a insulinei.
Cancerul pancreatic este diagnosticat, de obicei, într-un stadiu avansat deoarece simptomele sale nu se manifestă până atunci. Semnele încep să apară după ce tumora a ajuns la o dimensiune considerabilă. Din acel moment pacientul poate intra oricând în metastază.
Care este speranța de viață după operația de pancreas
Cancerul de pancreas este o boală foarte gravă, agresivă și cu o rată de supraviețuire mică, având o medie de 5 ani. Numai 10 – 15% din pacienții cu cancer pancreativ sunt diagnosticați în timp util pentru a putea fi operați. Din cauza faptului că tumora revine în 85% din situații, în cel mai bun caz, doar 25 – 30% dintre pacienți trăiesc încă cinci ani după această operație.
Majoritatea pacienților suferind de cancer la pancreas mor din cauza faptului că ficatul lor ajunge să fie invadat de tumoră. Totodată celulele canceroase au această caracteristică de a se feri de tratament, de a se ascunde și apoi de a reveni, așa ajungă să crească din nou și să afecteze ficatul.
Nu există o metodă de depistare precoce a cancerului de pancreas, fiind descoperit, de obicei, doar în stadiul de metastază. Simptomele, care nu apar decât în stadiile avansate de boală, includ durere în partea superioară a abdomenului, pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate. Toate aceste simptome pot fi cauzate și de alte boli.
Numai 8% dintre cazuri sunt diagnosticate înaintea răspândirii cancerului în întreg pancreasul. Dintre acești pacienți, 21,5% vor mai trăi, probabil, în jur de 5 ani. Rata de supraviețuire este mai scăzută la pacienții în stadii mai avansate de boală.
Mai puțin de 2% dintre pacienții diagnosticați în stadiul în care cancerul s-a răspândit în mai multe părți ale corpului, vor mai putea supraviețui 5 ani. Câteodată, nici măcar screeningul CT nu detectează tumorile prezente în pancreas.
Această boală este dificil de tratat
Intervenția chirurgicală este o soluție viabilă pentru 15% dintre pacienți ai căror boala nu s-a metastaziat, la momentul punerii diagnosticului. Pe de altă parte, chimioterapia este de multe ori ineficientă în distrugerea celulelor canceroase din pancreas. Prin urmare, pacienții rămân cu puține opțiuni de tratament, în urma analizelor.
Persoanele care suferă de alte tipuri de cancer pancreatic, e posibil să trăiască cu încă cini ani de la momentul punerii diagnosticului, aproximativ 42% dintre acestea.
Aest lucru este posibil pe motiv că celulele tumorii neuroendocrine din pancreas se multiplică mai lent decât adenocarcinomul obișnuit. Fiind o boală descoperită de regulă în stadii avansate, sunt puține cazuri în care tratamentul aplicat conduce la vindecarea acesteia.
În unele cazuri, este posibilă rezecția chirurgicală a zonei afectate, după cum s-a precizat mai sus, sau a întregii glande. După operație se continuă cu chimioterapie, deși nici aceasta nu-ți poate garanta o speranță mare de viață după operația de pancreas.