Prima pagină » National » Care este situația românilor din Fâșia Gaza? Marcel Ciolacu: „Important e să nu escaladeze”
Care este situația românilor din Fâșia Gaza? Marcel Ciolacu: „Important e să nu escaladeze”

Care este situația românilor din Fâșia Gaza? Marcel Ciolacu: „Important e să nu escaladeze”

28 oct. 2023, 17:20,
în National

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că România şi alte ţări depun un efort comun pentru a-i ajuta pe cetăţenii din Fâşia Gaza cu dublă cetăţenie, printre care şi români, să părăsească această zonă, însă a menţionat că situaţia „nu e uşor de gestionat”.

„Sunt 3000 de cetăţeni cu dublă cetăţenie în Fâşia Gaza, aţi văzut apelurile, să fie direcţionaţi către sudul Fâşiei Gaza. Şi azi-noapte, în jur de ora 2,00, eram în comunicare cu doamna ministru de Externe. Este un efort comun al mai multor ţări. Baza sunt ostaticii şi aici se negociază şi (…) nu s-au încheiat cu bine negocierile de ieri. Am văzut şi reacţia armatei israeliene de a încerca o eliberare a ostaticilor, o intrare în Fâşia Gaza, dar şi o retragere, şi urmează în continuare, alături şi de Statele Unite şi de Franţa şi de Germania, de toate ţările care au cetăţeni cu dublă cetăţenie, acest efort. Până acum erau solicitări, 260 de cetăţeni români din Fâşia Gaza, care voiau să se elibereze, dar sunt şi foarte mulţi şi palestinieni care vor să părăsească, deci nu e uşor de gestionat toată situaţia, important e să nu escaladeze”, a precizat Ciolacu la târgul INDAGRA.

Israel, apel disperat către civilii din Gaza

Israelul a lansat un nou apel către civilii din nordul Fâșiei Gaza de a se muta temporar în sudul regiunii.

Armata israeliană a relansat un apel către rezidenții din Gaza de a evacua nordul teritoriului înaintea unei operațiuni iminente, conform Sky News.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat:

„Pentru siguranța dumneavoastră imediată, îndemnăm toți locuitorii din nordul Gazei și din orașul Gaza să se mute temporar în sud”, a spus el.

„Mutarea înapoi în nordul Gazei va fi posibilă odată ce ostilitățile intense se vor termina”, a adăugat acesta.

Purtătorul de cuvânt a spus că Hamas pune civilii în pericol prin poziționarea forțelor sale în școli, moschei și spitale.

„Operațiunea iminentă a IDF este pregătită să neutralizeze amenințarea Hamas cu precizie și intensitate”, a spus Hagari.

„Fereastra voastră de a acționa se închide, mutați-vă spre sud pentru propria dumneavoastră siguranță. Aceasta nu este o simplă precauție, aceasta este o cerere urgentă pentru siguranța civililor din Gaza”, a mai spus el.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a emis o declarație în care afirmă că operațiunea militară din Gaza va continua până când va fi restabilită ordinea în zonă.

Mesajul vine după ce Forțele de Apărare Israeliene au relansat un apel pentru ca oamenii din nordul Gazei să evacueze imediat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *