Care este situația pensiilor speciale. Termenul la care CCR trebuia să ia o decizie în legătură cu impozitarea cu 85% a pensiilor speciale a expirat marți, 14 iulie. Din cauza faptului că 7 din cei 9 judecători au pensii speciale, au ales să amâne până pe 30 septembrie decizia referitoare la tăierea drastică a pensiilor speciale.
Cu o lună în urmă, Parlamentul a adoptat prin consens o lege care prevede tăierea drastică a pensiilor speciale, dar Curtea Supremă, alături de Avocatul Poporului au sesizat CCR cu privire la neconstituționalitatea legii.
Motivul pentru care CCR trage de timp. Care este situația pensiilor speciale
Termenul la care judecătorii erau nevoiți să ia o decizie s-a împlinit astăzi, marți, 14 iulie 2020, însă aceștia au amânat răspunsul până la finalul lunii septembrie. Cu toate acestea, hotărârea CCR nu surprinde pe nimeni, din moment ce 7 dintre cei 9 judecători sunt ei înșiși beneficiari ai pensiilor speciale, pe care le cumulează cu alte venituri din bani publici. valer Dorneanu, șeful CCR, primește în acest moment de la stat peste 13 000 de euro în fiecare lună.
Prevederile legii impozitării pensiilor speciale
Legea privind impozitarea pensiilor speciale prevede ca “pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”.
Toți pensionarii speciali din România sunt beneficiarii acestei legi, și anume: foști magistrați, judecători, procurori, personal auxiliar din justiție, aviatori, militari, diplomați, precum și parlamentari, aleși locali, dar și foști angajați ai CFR. La aceștia se alătură Judecătorii Curții Constituționale și cei de la Curtea de Conturi.
După o sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție și a Avocatului Poporului, ultima lege referitoare la eliminarea pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională de CCR. În acea lege erau înlăturate pensiile speciale, în afara celor militare și ale magistraților. Așa-numitele pensii speciale reprezintă un drept câștigat, care nu ar trebui impozitat, afirmă magistrații despre pensiile de serviciu.
Pensii speciale 2020. Topul celor mai mari pensii din România
Pensii speciale 2020. Topul celor mai mari pensii din România. La sfârşitul lunii decembrie a anului 2019, în România, erau beneficiari de pensii se serviciu nu mai puţin 9.359 persoane. Această cifră se afla în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice.
Parlamentul a decis miercuri, 17 iunie 2020, impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Proiectul a fost votat aproape în unanimitate de către deputați și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Au fost nu mai puţin de 307 voturi „pentru” și un vot împotrivă. Potrivit actului normativ pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei și cu 10% cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei.
„Pensiile speciale nu trebuie să existe. Am avut un proiect de lege încă din 2016 dar proiectul nostru nu a ajuns niciodată la plen. Azi însă avem toți aceeași poziție. Prin consens, prin consultări s-a ajuns la această decizie, de a impozita pensiile speciale astfel încât să fie aduse cât mai aproape de ceea ce considerăm că este corect: că pensia să fie cât mai aproape de ceea ce au contribuit oamenii. PMP va vota acest proiect de lege.”, a transmis Petru Movilă, preşedinte PMP.
Pensii speciale 2020. Cea mai mare pensie din România
Pensii speciale 2020. Topul celor mai mari pensii din România. Cea mai mare pensie specială din România este de 77.000 de lei și este încasată în fiecare lună de un comandant de penitenciar în perioada comunistă, a declarat marţi, 16 iunie 2020, deputatul PNL Florin Roman.
„Cea mai nesimţită pensie specială din România este în prezent de 77 .000 de lei, pensia unui fost comandant magistrat de penitenciar în perioada comunistă. În 2017, această pensie era de 33.400 de lei. Astăzi, ea a ajuns la 77.000 de lei. Îi rog pe cei care nu vor să vadă adevărul să încerce măcar să urmărească cifre. Şi, pentru ca să nu existe niciun dubiu că iniţiatorii şi părinţii pensiilor speciale, cei de la PSD, vor astăzi altceva, vreau să precizez că sunt nouă legi speciale care reglementează pensii speciale”, a declarat Roman în plenul Camerei Deputaţilor, în încercarea de a-i convinge pe deputați să voteze proiectul PNL de eliminare a pensiilor speciale.
Proiectul intră la vot final în plen. PSD și PNL susțin adoptarea impozitării pensiilor speciale.
„Toate pensiile speciale din România vor fi impozitate, iar cele care depășesc 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, urmare a unui amendament inițiat și susținut de PNL și PSD. În mod similar vom acționa și mâine în ceea ce privește pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel încât să fie îndepărtatată orice inechitate socială între pensionari”, a anunțat liderul deputaților PNL, Florin Roman, într-un comunicat de presă.
Abrogarea pensiei de serviciu a magistraților a fost declarată neconstituțională prin decizia Curții Constituționale nr. 873 din 25 iunie 2010.
Pensii speciale 2020. Cea mai mare pensie militară. Care este situația pensiilor speciale
Cea mai mare pensie de serviciu din Apărare, plătită în luna aprilie a anului 2018, a depăşit 34.600 de lei brut şi a încasat-o un fost magistrat militar, au declarat oficialii Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale.
Totalitatea pensiilor din Apărare se plătesc doar de la bugetul de stat, şi nu în funcţie de contributivitatea beneficiarilor. Cea mai mare pensie de serviciu din Ministerul Apărării Naţionale şi din alte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, plătită în luna aprilie, s-a ridicat la 34.638 lei brut, au menţionat oficialii Casei de Pensii Sectoriale (CPS) a MApN, care administrează pensiile din Apărare. Pensia a fost încasată de un magistrat militar pensionat, au adăugat reprezentanţii CPS a MApN.
Pensiile din MApN şi din alte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, inclusiv pensiile de serviciu din aceste instituţii, sunt plătite de Casa de Pensii Sectorială a MApN.
În jur de 64.500 de persoane au încasat în aprilie 2018 pensii de serviciu (pentru limită de vârstă, pensie anticipată şi anticipată parţială), plătite de CPS a MApN, au mai adăugat oficiailii instituţiei.