Prima pagină » Informații utile » Care este semnificația și legenda trandafirilor albi?

Care este semnificația și legenda trandafirilor albi?

08 aug. 2024, 13:30,
în Informații utile

Așa cum știm cu toții, trandafirul este regele florilor – „floarea” prin excelență. Prin culorile sale, el ne comunică simboluri și înțelesuri multiple. Semnificația trandafirului alb a fost dintotdeauna legată de sentimente pure, precum inocența și sinceritatea, dar trandafirul alb a fost folosit și pentru a exprima ideea de tinerețe, armonie și prietenie.

Ce semnifică trandafirul alb?

Încă din lumea greacă și romană, trandafirul alb a fost asociat cu diferite simboluri. În antichitate, se credea că trandafirii albi au puteri supranaturale, apărându-i pe cei care îi purtau. De aceea, coiful lui Hector era împodobit cu trandafiri albi, la fel și scutul lui Ahile. La celți, un arbust de trandafir alb sădit pe mormântul unei persoane dragi reprezenta liniștea și pacea de pe lumea cealaltă. În lumea creștină, trandafirii albi sunt asociați Fecioarei Maria, implicit virginității și semnifică Paradisul – de aici denumirea de „floarea luminii”.

În epoca victoriană, când era folosit limbajul florilor pentru a trabsmite anumite mesaje, un trandafir alb însemna puritate, misticism și sfințenie, dar putea fi și simbolul unui admirator secret.

Trandafirii albi erau dăruiți și pentru a semnifica iubirea platonică, de obicei tinerelor fete sau femeilor de care nu te lega o dragoste pasională. Într-un tratat despre simbolistica florilor apărut în Germania anului 1899, la semnificația trandafirului alb se menționează: „petalele sale simbolizează comoara iubirii pure și eterne, eliberată de patima pământească”.

Tocmai pentru cp simbolizează puritatea și inocența, trandafirul alb este una dintre florile cele mai întâlnite în aranjamentele florale de nuntă, mai ales în buchetul miresei. Din același motiv este adesea utilizat și la realizarea lumânărilor de botez.

Legenda acestui trandafir

O legendă din mitologia greacă asociază trandafirii albi cu zeița dragostei. Atunci când Afrodita s-a născut din mare, spuma de pe corpul ei s-ar fi transformat în trandafiri de un alb strălucitpr, pe măsură ce atingea pământul.

De aici încolo legenda trandafirului alb se întrepătrunde cu cea a trandafirului roșu. Aceasta ar fi apărut după ce sângele zeiței s-ar fi scurs peste trandafirii albi.

O altă legendă, de origine persană, spune că frumusețea trandafirului alb a făcut ca o privighetoare să se îndrăgostească de el din prima clipă în care l-a văzut. Privighetoarea nu putea cânta, însă iubirea sa a fost atât de intensă încât într-o bună zi a întâmpinat trandafirul cu triluri melodioase. De atunci, bobocul de floare se deschidea doar când auzea privighetoarea cântând.

Odată însă, copleșită de dragoste, privighetoarea a strâns atât de tare în brațe trandafirul alb, încât un spin i-a străpuns inima. Sângele care s-a scurs peste petale a transformat floarea într-un trandafir de culoare roșu intens.

Istoria trandafirului de această culoare

Trandafirii albi sunt originari din zona Asiei și a bazinului mediteranean. Se pare că cel mai mare arbust de trandafir din lume, înscris și în Guinness Book, este unul de culoare albă.

De-a lungul istoriei, trandafirii albi și-au făcut apariția în religie, cultură și politică, dar au fost oferiți și ca simbol al recunoștinței pentru merite deosebite.

În secolul al XV-lea, trandafirul alb a fost simbolul Casei de York, una dintre cele două părți participante la Războiul celor Două Roze.

La începutul secolului al XIX-lea, o colecție impresionantă de trandafiri se afla în grădina împărătesei Josephine de la Malmaison, colecție în care trandafirii albi ocupau un loc privilegiat.

Astăzi, în lume sunt peste 3000 de specii de trandafiri albi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024