Prima pagină » Sanatate » Care este schema de vaccinare pentru copii. Are un rol important pentru întărirea sistemului imunitar

Care este schema de vaccinare pentru copii. Are un rol important pentru întărirea sistemului imunitar

19 aug. 2024, 12:24,
în Sanatate

Schema de vaccinare pentru copii este un lucru esențial pe care trebuie să-l aibă în vedere părinții. Prin vaccinare, corpul recurge la metode de apărare naturale pentru a-și construi rezistența la anumite afecțiuni și infecții și pentru întărirea sistemului imunitar.

Prin vaccinare, sistemul imunitar își creează anticorpi care vor proteja organismul în eventualitatea expunerii la o anumită boală. Unele vaccinuri se administrează în doză unică, iar altele necesită rapel. Iată care este schema de vaccinare pentru copii.

Schema de vaccinare pentru copii

Vaccinurile conțin o formă slăbită a virusurilor și a germenilor, astfel încât persoana vaccinată nu este expusă riscului de complicații și nu trece prin boală propriu-zis.

Vaccinurile obligatorii în România sunt: BCG (profilaxia primară a tuberculozei), DTP (vaccin împotriva difteriei, tetanosului și a tusei convulsive), DT (vaccin împotriva difteriei și tetanosului), VPOT (vaccin împotriva poliomielitei), HepB (vaccin antihepatită B), ROR (vaccin împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei), Hib (vaccin împotriva Haemophilus influenzae), vaccin împotriva Streptococcus pneumoniae (Pneumococ).

Conform calendarului național de vaccinare, în primele 24 de ore de la naștere, în maternitate, se a realiza vaccinul hepatitic B (Hep B). În primele 2-7 zile de viață, tot în maternitate, se va face vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG).

La vârsta de 2 luni, se vor face vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomelitic-Haemophilus B-Hepatitic B (DTPa-VPI-HiB-Hep.B) şi vaccinul pneumococic conjugat, schemă care se va realiza şi la 4, dar şi la 11 luni.

La un an, medicul va face vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), care necesită rapel la vârsta de 5 ani. La 6 și la 14 ani se va face vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomelitic (DTPa-VPI).

Vaccinurile opționale

În România, există și posibilitatea de administrare a unor vaccinuri opționale, pentru a se evita contractarea cu anumite boli. Acestea sunt: vaccinul împotriva rotavirusului, vaccinul antigripal, vaccin împotriva varicelei, vaccin antimeningococic, vaccin hepatitic A, vaccin antiHPV, vaccin antiSARS-COV-2.

Vaccinul antigripal se administrează copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 17 ani. Acesta va produce anticorpi pentru combaterea gripei. Acest vaccin este indicat pentru evitarea complicațiilor precum bronșota, pneumonia și encefalita, la care copiii sunt mai predispuși.

Vaccinul împotriva rotavirusului are rol protector împotriva acestui virus de tip ARN și reprezintă cea mai frecventă cauză de diaree la sugari și copii mici.

Vaccinul împotriva varicelei poate fi administrat de la vârsta de nouă luni. Rolul său este de a te proteja împotriva varicelei, o boală infecțioasă foarte contagioasă. Pentru un rezultat cât mai bun, se administrează două doze la distanță de șase săptămâni.

Vaccinul antimeningococic este împotriva meningitei, cea mai frecventă formă de infecție a sistemului nervos central. Această afecțiune are un risc fata, fiind severă și poate avea sechele grave.

Vaccinul hepatitic A are scopul de a produce anticorpi pentru hepatită A, cunoscută și ca „boala mâinilor murdare”.

Vaccinul HPV trebuie făcut între vârstele 9 și 29 de ani. Rolul său este de a preveni complicațiile cauzate de virusul HPV, cum ar fi cancerul ovarian, cancerul vulvar, anal, penial sau chiar orofaringian. Virusul HPV este cea mai întâlnită infecție cu transmitere sexuală, la nivel mondial.

Respectarea schemei de vaccinare pentru copii are beneficii multiple, atât pentru fiecare individ în parte, cât și pentru întreaga comunitate, datorită faptului că riscul transmiterii virusurilor scade semnificativ odată ce ești vaccinat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`