Pacienții care au colon iritabil au nevoie de o schemă de tratament care să-și facă efectul. Sindromul colonului iritabil (SCI) este o afecțiune larg răspândită la nivel global, cu simptome ce pot varia de la ușoare la severe și care are potențialul de a influența semnificativ calitatea vieții persoanelor afectate.
Colonul, cunoscut și sub denumirea de intestin gros, prezintă un diametru variabil între 3 și 8 centimetri, întinzându-se pe o lungime de aproximativ 1,6 metri. Poziționat în cavitatea abdominală, se găsește între stomac și rect, fiind conectat la stomac prin intermediul intestinului subțire.
Schema de tratament pentru colon iritabil
Sindromul Colonului Iritabil (SCI), cunoscut și sub numele de sindromul intestinului iritabil (SII), este o afecțiune comună a tractului gastrointestinal care afectează funcționarea normală a colonului sau intestinului gros. Pentru această afecțiune exista schema de tratament pentru colon iritabil. Trebuie menționat faptul că dacă ești asigurat CNAS scapi de costurile în ceea ce privește consultul de specialitate și a tratamentului aferent.
În tratamentul Sindromului Colonului Irritabil (SCI), accentul se pune pe ameliorarea disconfortului abdominal (durere, balonare) și a problemelor legate de tranzitul intestinal.
Tratament medicamentos:
Planul terapeutic cu medicamente include:
- Antispasticele;
- Laxativele;
- Antidiareicele;
- Medicamentele antidepresive: Acestea devin din ce în ce mai frecvent utilizate în tratamentul SCI, în special în cazurile severe. Ele au rolul de a diminua semnalele nocive transmise de la intestin la creier;
- Se investighează și posibilitatea utilizării medicamentelor antiinflamatoare.
Este important de menționat că tratamentul sindromului colonului iritat nu se rezumă doar la medicamente. Abordarea medicală este însoțită de modificări ale stilului de viață adoptat de către pacient.
Modificări ale stilului de viață și alimentație:
Dieta echilibrată: Adoptarea unei diete echilibrate poate ajuta la gestionarea simptomelor. Pentru unii pacienți, anumite alimente precum lactatele, alimentele grase sau picante pot agrava simptomele, așa că identificarea și evitarea acestora pot fi utile.
Fibrele alimentare: Consumul adecvat de fibre poate ajuta la menținerea unui tranzit intestinal regulat și la gestionarea constipației. Cu toate acestea, anumiți pacienți pot avea sensibilitate la fibre și ar trebui să discute cu medicul înainte de a le include în dietă.
Hidratarea: Asigurarea unei hidratări adecvate este importantă pentru menținerea sănătății intestinale și pentru prevenirea constipației.
Simptomele sindromului iritabil
Simptomele sindromului colonului iritabil pot varia semnificativ de la o persoană la alta și pot fluctua în intensitate. Acestea pot include dureri sau crampe abdominale, balonare, senzație de plin în stomac, tranzit intestinal neregulat (constipație sau diaree), mucus în scaun și senzația de evacuare incompletă. Acesta este caracterizat prin simptome precum dureri abdominale, balonare, schimbări în tranzitul intestinal (constipație sau diaree) și senzația de evacuare incompletă. SCI este rezultatul contractiilor intestinale neregulate. Aceste contractii pot încetini mișcarea reziduurilor în colon, ceea ce duce la acumularea de materii și perturbarea procesului normal de digestie și eliminare.
Sindromul Intestinului Iritabil este o afecțiune cronică comună care afectează intestinul gros și necesită gestionare pe termen lung. Majoritatea pacienților experimentează simptome ușoare până la moderate și pot controla simptomele prin menținerea unui stil de viață sănătos.
Semnele şi simptomele mai grave ale SCI includ:
- diaree în cursul nopţii;
- sângerare anală;
- pierdere în greutate;
- anemie de deficit de fier;
- vărsături inexplicabile;
- dificultate la înghiţire;
Așadar, schema de tratament pentru colon iritabil trebuie făcută/urmată la îndemnul medicului. Acest articol nu ține locul unei consultații făcute de specialist. Este absolut necesar să apelați la ajutorul medicilor!
Va tratati dupa un articol de presa sau mergeti la medic? Ce plm e asta?