Miercuri, 20 iulie 2022, în Studioul BZI LIVE a fost prezent vicepreşedintele Academiei Române, prof.univ.dr.ing.acad. Bogdan C. Simionescu. Cunoscutul academician a discutat despre rolul şi importanța celui mai înalt for de ştiinţă şi de cultură din România.
Vă aducem aminte că distinsul invitat a fost vicepreşedinte al Academiei în perioada 2014-2022. Şi în acest context a precizat cum au fost cei 8 ani şi în ce consta activitatea unităţii.
„Îi văd (n.r. cei 8 ani de activitate) cu satisfacții majore şi cu multe eşecuri pentru că nu eşti singur şi trăieşti într-o societate în care mulţi factori influenţează activitatea ta. Am pus la punct școala doctorală a Academiei Române. În România sunt 51 de şcoli doctorale. Avem 15 domenii în care putem conduce teze. Academia Română a avut o vizită din interior, de analiză, când a fost ARACIS la noi pentru a vedea școala doctorală. O treime din experţii care au venit erau din straintate. Am ieşit mai bine decât chiar unele şcoli de învăţământ superior. Unele şcoli au pierdut dreptul de a conduce în unele domenii”, a transmis Bogdan C. Simionescu.
Bogdan C. Simionescu, despre rolul şi importanța Academiei Române
Profesorul Bogdan C. Simionescu a menţionat în exclusivitate pentru BZI LIVE că rolul Academiei Române este de a cerceta şi de-ai educa pe oameni în şcolile doctorale.
„Am discutat cu cercetători, economişti, am văzut biblioteci, laboratoare, am înţeles problemele cu care se confruntă institutele. Multă lume când se discută situaţia din România spune că nu există un plan de ţară. Nu există pentru că eu înainte de a intra la facultate trebuie să ştiu ce vreau să fac, ce locuri de muncă vor fi. În momentul în care nimeni nu ştie unde vrea să meargă România, nu poţi să faci nimic. Nu putem să fim buni la toate, dar în doar câteva domenii putem fi. Dar în loc să avem oameni de stat, avem oameni politici”, a mai precizat invitatul în Studioul BZI LIVE.
Mai mult decât atât, chimistul a menţionat că prin Academia Română s-au descoperit soluţii importante şi răspunsuri la multe întrebări. De asemenea, guvernanţii nu au apelat niciodată la cercetătorii din diversele domenii esenţiale vieţii pentru a fi ajutați.
„Din păcate, am atras atenţia asupra degradării învăţământului, diminuării institutelor din domeniul agricol. Vindeam soiuri şi hibrizi de plante, în lume. Am avut lucruri bune, le-am stricat şi nu ne mai ocupăm de ele. Nu vom face scandal, nu vom merge să protestăm, dar putem sfătui Guvernul. Dar nu suntem întrebaţi. Nu sunt locuri de muncă, dar putem oferi soluţii. Avem o problemă a demografiei în România. Ne vom trezi peste 10 – 15 că „ce ne facem”, dar va fi prea târziu. Noi putem oferi cunoştinţele noastre, dar noi nu putem face politica României. Putem sfătui, ajuta, dar atât. Noi am făcut planuri de care s-au ţinut cont în trecut, dar lucrurile s-au stricat”, a precizat Bogdan C. Simionescu.
Bogdan C. Simionescu: ”Vom distruge şi va dispărea totul”
Cunoscutul academician a menţionat cu durere în suflet că totul se distruge uşor uşor şi educaţia, cultura şi performanţă vor dispărea cu totul. De asemenea, Bogdan C. Simionescu a afirmat că românii îşi pun speranţa în Academie şi o plasează în top 3 instituţii de încredere.
„Totul se va întâmpla până când vom distruge şi va dispărea totul. Ni s-a reproşat de ce nu mărim numărul de membri ai Academiei. Dacă toată lumea va deveni membru, calitatea va scădea. Oamenii nu apreciază statisticile. Academia a fost mereu în top 3 instituţii în care oamenii au cea mai mare încredere. Academia are mai multe funcţii, printre care şi cea de recunoaştere”, a mai spus academicianul român.