Serotonina (5-hidroxitriptamina (5-HT)) este un neurotransmițător care permite transmiterea între doi neuroni. Se mai numește „hormonul fericirii”. Serotonina este un neurotransmițător care intervine în creier. Este sintetizat de neuroni dintr-un aminoacid, triptofan. Este folosit asadar pentru a opera transmisia între doi neuroni.
Serotonina are un rol similar cu cel al hormonilor. Acționează asupra sistemului nervos central și induce diverse acțiuni, în special în reglarea anumitor comportamente precum starea de spirit sau emoționalitatea.
Intervine în suferința morală și, prin urmare, în depresie. Ar avea, de asemenea, o acțiune asupra tulburărilor de somn, sexuale și alimentare. Acesta este motivul pentru care este denumit în mod obișnuit „hormonul fericirii”. Dar această expresie este de fapt foarte extrapolată. „Acest lucru nu corespunde practicii medicale, nu folosim niciodată serotonina ca marker.
Testul serotoninei
Nu dozăm niciodată serotonină și, din motive întemeiate, trebuie să luăm lichid cefalorahidian, care este foarte invaziv – și inutil, deoarece acest marker nu indică prea multe. Nu putem măsura serotonina în sânge și nici în urină. Nu există valori normale fiabile.
Scăderea nivelului de serotonină
Nivelurile scăzute de serotonină sunt asociate cu sindromul depresiv. Dar acest lucru este valabil doar pentru unele forme de depresie și la unele persoane. Doar pentru că aveți serotonină scăzută nu înseamnă că veți fi deprimați și puteți avea depresie fără legătură cu serotonina.
Cauzele scăderii serotoninei pot fi multiple: producție scăzută, disfuncție a receptorilor de care se leagă serotonina, deficit de triptofan.
Creșterea nivelului de serotonină
O rată ridicată ar fi legată de o dezinhibiție care induce o stare agresivă. Medicamentele numite inhibitori specifici ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt utilizate pentru tratarea depresiei. Cu toate acestea, eficacitatea acestora rămâne contestată, în special în tratamentul depresiei ușoare până la moderate (adică cele mai multe cazuri). Există o corelație între aceste medicamente și starea de spirit îmbunătățită, dar nu toată lumea răspunde.