Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Care este rolul colesterolului în organism
Care este rolul colesterolului în organism

Care este rolul colesterolului în organism

26 dec. 2020, 09:20,
în Sanatate

Colesterolul face obiectul unor dezbateri aprinse. Părerile specialiștilor sunt împărțite in ceea ce priveste periculozitatea sa reala și necesitatea luarii de medicamente în caz de valori ridicate. Iata care este rolul colesterolului în organism!

Colesterolul este vital

Fără colesterol, nicio celulă din corp nu ar putea trăi și funcționa. Și câmpul său de acțiune este vast. Este esențial pentru construirea și menținerea membranelor celulare, inclusiv a neuronilor, precum și pentru sinteza vitaminei D în piele. De asemenea, contribuie la sinteza hormonilor sexuali, a hormonilor suprarenali și a cortizolului, hormonul care este implicat în lupta împotriva stresului și în reglarea zahărului din sânge. Este, de asemenea, precursorul acizilor biliari, necesari digestiei.

Colesterol: cum să distingem între bun și rău

Contrar credinței populare, alimentele nu sunt principalul furnizor de colesterol. 70% este produs de ficat. Doar restul de 30% provine din alimente de origine animală. Această dublă origine demonstreaza importanța sa. Fiecare dintre cele doua tipuri de colesterol joacă un rol cheie. Colesterolul bun HDL are o misiune principală de colectare a „gunoiului”. Colectează excesul de colesterol din celule și îl transportă în ficat pentru eliminare. De aici și nevoia de a avea un nivel bun pentru a combate placa aterosclerotică din artere. În ceea ce privește colesterolul LDL, acesta este calificat drept „rău”, deoarece rolul său este opusul. Acesta transportă colesterolul către celulele organelor.

Excesul de colesterol: un risc crescut de boli cardiovasculare

Este esențial, dar se complică atunci când nivelul sau crește. Excesul de colesterol este foarte clar una dintre cauzele majore ale bolilor cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral etc.). Mai multe studii au arătat că colesterolul ridicat crește riscul vascular.

De la ce nivel de colesterol există un pericol real?

Valori normale pentru un echilibru lipidic:

Colesterol total: mai puțin de 2 g/L

Colesterol LDL: mai puțin de 1,90 g/L dacă există un risc cardiovascular scăzut; Inf. la 1,30 g/L dacă riscul este moderat; Inf. la 1 g/L dacă există un risc ridicat.

Colesterol HDL: mai mare de 0,50 g/L

Trigliceride: mai puțin de 1,50 g/L

Oricât de incredibil pare, specialiștii nu știu să definească la modul general nivelul de colesterolul ridicat care crește cu adevărat riscurile cardiovasculare, deoarece acesta difera de la caz la caz, în funcție de factorii de riscu ai fiecăruia (hipertensiune, diabet, fumat) și ale întregului echilibru biologic lipidic (LDL, HDL, colesterol total și trigliceride). Nivelul precis de la care colesterolul este periculos ramane dificil de determinat si variaza in functie de fiecare caz. Se poate spune că mai puțin de 2 g de colesterol total este un rezultat perfect, în timp ce mai mult de 3 g este rău. Depinde de context. Dacă există, de exemplu, alți factori de înfundare arterială, cum ar fi hipertensiunea, scopul va fi tratarea mai rapidă (medicamente, dietă).

Stresul crește colesterolul

Ca răspuns la ceea ce corpul experimentează ca fiind un asalt, mesagerii chimici sunt eliberați în corp pentru a-l pregăti să lupte sau să fugă. Aceste modificări hormonale – adrenalina și eliberarea de cortizol – pot crește atât nivelul colesterolului total, cât și al celui rău.

Sportul, un bun stimulator al colesterolului HDL

Nu toți suntem pe picior de egalitate: trebuie favorizată rezistența și, în special, sporturile care implică mulți mușchi pentru a promova o accelerație a ritmului cardiac, o creștere a fluxului sanguin, o creștere a amplitudinii respirației și a capacitatii toracică. Optează pentru mers pe jos (rapid, nordic), ciclism, înot, jogging, drumeții.

Dieta anti-colesterol

Fibrele solubile ale pectinelor, prezente în mere, pere, gutui, coacăze negre, citrice, precum și cele ale beta-glucanilor conținute în ovăz și orz contribuie la scăderea colesterolului prea ridicat. Acest lucru se aplică și legumelor și cerealelor integrale. Modul de acțiune? În intestin, aceste fibre măresc eliminarea naturală a acizilor biliari. Acest lucru împiedică ficatul să recupereze o parte din colesterolul prețios. Rezultat: pentru a compensa această pierdere, este utilizat direct colesterolul care circulă în sânge, ceea ce determină scăderea nivelului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024