Există o sfântă rânduială a Împărtășaniei pe care trebuie să o respectăm. De asemenea, există și câteva rugăciuni pe care trebuie să le rostim de fiecare dată.
Rânduiala Sfintei Împărtășanii este sacră și trebuie respectată, în funcție de zilele săptămânii. Află în rândurile următoare care este această rânduială.
Rânduiala Sfintei Împărtășanii
Sfânta Împărtășanie este una dintre cele mai înalte și sfinte Taine ale Bisericii Ortodoxe, prin care credinciosul primește Trupul și Sângele lui Hristos spre sfințire, iertarea păcatelor și unirea cu Dumnezeu. Pregătirea pentru acest moment este esențială și presupune o rânduială specifică, menită să curățească sufletul și să-l apropie de harul dumnezeiesc.
Încă din vechime, Sfinții Părinți au rânduit ca cei care se apropie de Sfânta Împărtășanie să treacă printr-o perioadă de pregătire duhovnicească, care implică rugăciune, post și mărturisirea păcatelor. Această pregătire începe printr-o dispoziție sufletească de smerenie și dorință sinceră de a primi Sfintele Taine cu vrednicie. Spovedania este un pas fundamental în acest proces, căci prin ea creștinul își mărturisește păcatele și primește dezlegare de la duhovnic, dobândind pacea sufletească necesară întâlnirii cu Hristos în Sfânta Euharistie.
Rugăciunea are un loc central în această rânduială, iar creștinul trebuie să-și dedice timp pentru a rosti cu evlavie rugăciunile rânduite pentru împărtășire. Acestea includ Canonul Domnului Iisus Hristos, Paraclisul Maicii Domnului, Canonul Îngerului Păzitor și alte rugăciuni care Îl slăvesc pe Dumnezeu și pregătesc sufletul pentru acest act sacru. Este important ca aceste rugăciuni să fie rostite cu inimă curată și cu dorința sinceră de a primi harul lui Dumnezeu, nu ca o simplă obligație formală.
Ce rugăciuni poți să zici
Postul reprezintă, de asemenea, o parte esențială a pregătirii. În funcție de ziua în care urmează să se împărtășească, credinciosul trebuie să respecte rânduiala postului, abținându-se de la anumite alimente și, mai ales, de la păcate care întinează sufletul. Însă, mai presus de postul alimentar este postul sufletesc – reținerea de la gânduri rele, împăcarea cu cei din jur, renunțarea la mândrie și la orice altceva ce ar putea umbri relația sa cu Dumnezeu.
Odată ajuns la momentul împărtășirii, creștinul trebuie să vină în biserică cu smerenie și evlavie, conștient de măreția Tainei pe care urmează să o primească. Sfânta Liturghie este cadrul în care se săvârșește această minune, iar atenția și participarea activă la rugăciune sunt esențiale. După ce a primit Trupul și Sângele Domnului, credinciosul nu trebuie să uite de rugăciunile de mulțumire, prin care Îi aduce slavă lui Dumnezeu pentru darul primit.
Este bine de știut că fiecare credincios poate avea o rânduială personalizată a pregătirii, în funcție de îndrumarea duhovnicului său. Uneori, din cauza unor circumstanțe speciale, nu toate rugăciunile pot fi rostite sau postul nu poate fi ținut în întregime, însă esențial este ca sufletul să fie în starea potrivită pentru a-L primi pe Hristos.
Sfânta Împărtășanie nu este doar un act simbolic, ci o realitate duhovnicească profundă, prin care omul se unește cu Dumnezeu și primește arvuna vieții veșnice. De aceea, ea trebuie primită cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste, așa cum ne îndeamnă și cuvintele din Sfânta Liturghie: „Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste să vă apropiați!”.