Prima pagină » Informații utile » Care este rânduiala Sfintei Împărtășanii? Ce rugăciuni trebuie citite înainte de această Sfântă Taină?

Care este rânduiala Sfintei Împărtășanii? Ce rugăciuni trebuie citite înainte de această Sfântă Taină?

29 ian. 2025, 16:34,
Redacția BZI în Informații utile

Există o sfântă rânduială a Împărtășaniei pe care trebuie să o respectăm. De asemenea, există și câteva rugăciuni pe care trebuie să le rostim de fiecare dată.

Rânduiala Sfintei Împărtășanii este sacră și trebuie respectată, în funcție de zilele săptămânii. Află în rândurile următoare care este această rânduială.

Rânduiala Sfintei Împărtășanii

Sfânta Împărtășanie este una dintre cele mai înalte și sfinte Taine ale Bisericii Ortodoxe, prin care credinciosul primește Trupul și Sângele lui Hristos spre sfințire, iertarea păcatelor și unirea cu Dumnezeu. Pregătirea pentru acest moment este esențială și presupune o rânduială specifică, menită să curățească sufletul și să-l apropie de harul dumnezeiesc.

Încă din vechime, Sfinții Părinți au rânduit ca cei care se apropie de Sfânta Împărtășanie să treacă printr-o perioadă de pregătire duhovnicească, care implică rugăciune, post și mărturisirea păcatelor. Această pregătire începe printr-o dispoziție sufletească de smerenie și dorință sinceră de a primi Sfintele Taine cu vrednicie. Spovedania este un pas fundamental în acest proces, căci prin ea creștinul își mărturisește păcatele și primește dezlegare de la duhovnic, dobândind pacea sufletească necesară întâlnirii cu Hristos în Sfânta Euharistie.

Rugăciunea are un loc central în această rânduială, iar creștinul trebuie să-și dedice timp pentru a rosti cu evlavie rugăciunile rânduite pentru împărtășire. Acestea includ Canonul Domnului Iisus Hristos, Paraclisul Maicii Domnului, Canonul Îngerului Păzitor și alte rugăciuni care Îl slăvesc pe Dumnezeu și pregătesc sufletul pentru acest act sacru. Este important ca aceste rugăciuni să fie rostite cu inimă curată și cu dorința sinceră de a primi harul lui Dumnezeu, nu ca o simplă obligație formală.

Ce rugăciuni poți să zici

Postul reprezintă, de asemenea, o parte esențială a pregătirii. În funcție de ziua în care urmează să se împărtășească, credinciosul trebuie să respecte rânduiala postului, abținându-se de la anumite alimente și, mai ales, de la păcate care întinează sufletul. Însă, mai presus de postul alimentar este postul sufletesc – reținerea de la gânduri rele, împăcarea cu cei din jur, renunțarea la mândrie și la orice altceva ce ar putea umbri relația sa cu Dumnezeu.

Odată ajuns la momentul împărtășirii, creștinul trebuie să vină în biserică cu smerenie și evlavie, conștient de măreția Tainei pe care urmează să o primească. Sfânta Liturghie este cadrul în care se săvârșește această minune, iar atenția și participarea activă la rugăciune sunt esențiale. După ce a primit Trupul și Sângele Domnului, credinciosul nu trebuie să uite de rugăciunile de mulțumire, prin care Îi aduce slavă lui Dumnezeu pentru darul primit.

Este bine de știut că fiecare credincios poate avea o rânduială personalizată a pregătirii, în funcție de îndrumarea duhovnicului său. Uneori, din cauza unor circumstanțe speciale, nu toate rugăciunile pot fi rostite sau postul nu poate fi ținut în întregime, însă esențial este ca sufletul să fie în starea potrivită pentru a-L primi pe Hristos.

Sfânta Împărtășanie nu este doar un act simbolic, ci o realitate duhovnicească profundă, prin care omul se unește cu Dumnezeu și primește arvuna vieții veșnice. De aceea, ea trebuie primită cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste, așa cum ne îndeamnă și cuvintele din Sfânta Liturghie: „Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste să vă apropiați!”.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Playtech.ro
Prințesa Kate, apariție spectaculoasă lângă Macron! A impresionat, detaliul secret observat de puţini
observatornews.ro
Ministrul Sănătăţii vrea medici de familie la UPU, în spitalele publice: "O noutate pentru sistem"
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Evz.ro
Dublă criză pe piața imobiliară. Deficitul scumpește locuințele
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
S-a aflat ce avere a lăsat Mihai Leu, dar și ce planuri ascunse avea
Playtech.ro
Care este pluralul corect pentru 'fier de călcat'? 80% dintre români îl folosesc greşit
Dailybusiness.ro
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Şoc în politică. Ilie Bolojan ameninţă cu DEMISIA
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 iulie 2025
09 iulie 2025