Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Transmiterea Covid-19: care este R0, un indicator cheie al epidemiei
Transmiterea Covid-19: care este R0, un indicator cheie al epidemiei

Transmiterea Covid-19: care este R0, un indicator cheie al epidemiei

30 iul. 2020, 12:48,
BZI.ro, în Sanatate

Care este R0 al transmiterii Covid-19? În contextul epidemiei Covid-19, anumiți indicatori trebuie monitorizați în special pentru a evita temutul val doi. Printre markerii cheie se află R0. Dar ce este acesta?

Într-un moment în care au fost observate „semnale slabe” ale unei reluări epidemice, gesturile de barieră sunt mai mult ca niciodată necesare. Purtarea unei măști, spălarea mâinilor și distanțarea fizică sunt, prin urmare, necesare pentru a limita răspândirea coronavirusului. Dar acestea nu sunt singurele măsuri eficiente pentru a evita un posibil al doilea val al epidemiei Covid-19. Autoritățile medicale observă, de asemenea, un marker cheie pentru măsurarea evoluției epidemiei in teritoriu: R0. Dar ce este acesta?

Care este R0 al transmiterii Covid-19?

R0 sau R zero este rata medie de reproducere sau rata medie de contagiune a virusului. Acest lucru înseamnă că acest indicator face posibilă determinarea a cât de multe persoane vor fi infectate, în medie, prin contactul cu o singură persoană care transportă Covid-19. Această măsurare este rezultatul a trei factori: transmiterea virusului fie prin contact, prin picături sau suprafețe infectate, numărul și gradul de contacte pe zi și durata contagiozității.

Acest marker ajută la evaluarea circulației virusului și la prevenirea unui al doilea val. Dacă R0 este mai mare decât 1, un pacient va infecta mai mult de o persoană, deci epidemia va crește. Dacă este mai mic de 1, pacienții contamineaă treptat mai puțin de oamenii și, prin urmare, epidemia se poate diminua sau chiar poate dispărea.

Prin urmare, acest indicator trebuie menținut sub 1 pentru a sparge lanțurile de transmitere, a reduce numărul de cazuri de coronavirus și a pune capăt epidemiei. Când acest marker este cuprins între 1 și 1,5, vorbim despre pragul de vigilență. Iar când depășește 1,5, se numește prag de alertă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *