Prima pagină » Informații utile » Care este procesul de reparare a vinului acru? De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în acesta

Care este procesul de reparare a vinului acru? De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în acesta

23 oct. 2024, 12:59,
Redacția BZI în Informații utile

Dacă vrei să afli care este procesul de reparare a vinului acru, trebuie să știi, mai întâi de toate, care sunt cauzele care au dus la acest deznodământ. Unul dintre cele mai frecvente motive este fermentarea necorespunzătoare sau o contaminare cu bacterii nedorite.

Când vine vorba de savurarea unui pahar de vin, ultimul lucru pe care vi-l doriți este un gust acru, care să vă strice experiența. Vinul acru sau acid poate fi cauzat de diverși factori, cum ar fi nivelurile ridicate de acid tartric sau acid malic. Din fericire, există mai multe tehnici pe care le puteți folosi pentru a corecta această problemă și a-i restabili echilibrul și aroma.

Care este procesul de reparare a vinului acru

Ca metodă de corectare a acidității în vin se recomandă amestecul, acesta este o tehnică frecvent utilizată pentru a corect gustul acru al vinului. Prin combinarea vinurilor cu niveluri diferite de aciditate, vinificatorii pot obține un profil de aromă mai echilibrat și mai plăcut, fiind una dintre cele mai iubite băuturi tradiționale românești.

De exemplu, amestecarea unui vin cu aciditate ridicată cu un vin cu aciditate scăzută poate ajuta la reducerea acidității generale și aducerea vinului într-un interval dezirabil.

Carbonatul de calciu, cunoscut și sub numele de cretă, este o altă metodă de a reduce aciditatea în vin. Acest compus reacționează cu acidul în exces, neutralizându-l reducând aciditatea generală. Pentru a folosi această metodă, puteți zdrobi tabletele de carbonat de calciu și le puteți adăuga în vin.

Pentru a preveni acrirea vinului este esențial să folosiți struguri bine copți, aceștia au minim 10,5 grade de alcool. Mai mult de atât, o concentrație mare de zahăr asigură și o fermentație corectă, iar vinul obținut astfel va fi mai puțin predispus la acrire.

De asemenea, menținerea mustului cu tescovina maximum 48 de ore este esențială. Dacă depășești cele 48 de ore, mustul poate deveni amar și acru. Mustul trebuie separat de tescovină în această perioadă critică, astfel, se evită fermentarea prea intensă și se păstrează aroma naturală a vinului.

De ce să adaugi bicarbonat de sodiu în această băutură

Pentru a afla dacă vinul pe care vrei să-l bei este de calitate, toarnă puțin vin într-un pahar și adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu. Dacă băutura devine de culoare verde-albăstrui, înseamnă că vinul este natural, acest test nu se poate face pentru rachiu sau țuică.

Dacă se deschide la culoare sau rămâne la fel, înseamnă că vinul din pahar nu este de calitate și a fost obținut folosind aditivi și coloranți. Substanțele sintetice folosite pentru a colora artificial un vin de proastă calitate nu reacționează precum antocianinele din coaja strugurilor, astfel că își păstrează culoarea sau capătă o nuanță nai deschisă, dar nu devin albastre.

Producătorii de vin adaugă uneori bicarbonat de potasiu pentru a corecta aciditatea vinului. Dacă un vin este prea acru sau înțepător, această substanță este adăugată pentru a reduce aciditatea.

Pentru a reduce aciditatea vinului pe care l-ai făcut acasă, poți adăuga puțin bicarbonat de sodiu. Astfel că, pune o linguriță din acesta la patru litri de vin și amestecă bine, apoi lasă bicarbonatul să se dizolve.

Va neutraliza aciditatea și va face ca vinul să aibă un gust mai bun. Pentru repararea vinului acru nu adăuga mai mult de o linguriță de bicarbonat de sodiu la patru litri de vin pentru că vinul poate căpăta un gust ușor sărat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 ianuarie 2025
08 ianuarie 2025