De când a fost descoperită tulpina africană, oamenii de știință au început cercetările asupra acesteia pentru a stabili exact cu ce se pot confrunta în perioada urmatoare. Cu toate astea, problema asupra căreia ezită încă specialiștii este care dintre noua tulpină sau Delta ar fi mai periculoasă.
Având în vedere numărul deceselor cauzate de tulpina Delta, specialiștii rămân în continuare alertați de aceasta, timp în care studiază varianta Omicron.
Cercetătorii încearcă să stabilească diferențele dintre Omicron și Delta
În data de 24 noiembrie 2021, oamenii au făcut cunoștință cu o nouă variantă a noului coronavirus, numită tulpina Omicron. Momentan, specialiștii au declarat faptul că se află în pline cercetări pentru a vedea felul în care se va manifesta această variantă și ce implicații ar putea avea.
Mai mult de atât, ceea ce îi preocupă cel m ai mult pe experți este dacă această variantă ar putea fi la fel de violentă pe cât a fost Delta.
„Peste 99% din cazurile din întreaga lume se datorează variantei Delta și mai multe decese au loc la persoanele nevaccinate. Cred că aceasta este prioritatea noastră în timp ce așteptăm să aflăm mai multe despre varianta Omicron”, a declarat luni, la CNBC, Soumya Swaminathan, cercetător șef al OMS.
Care sunt motivele de îngrijoare privind varianta Omicron
Principala îngrijorare a specialiștilor este în legătură cu transminibilitatea acestei variante, mai ales din cauza numărului de mutații și profilul, care o face diferită de celelalte variante.
„Profilul mutațiilor sugerează cu tărie că va avea un avantaj în ceea ce privește transmisibilitatea și că ar putea eluda protecția imunitară pe care ați putea-o obține, de exemplu, de la anticorpii monoclonali sau de la plasma convalescentă, după ce o persoană a fost infectată și, posibil, chiar împotriva unora dintre anticorpii induși de vaccin.
Nu este neapărat nevoie să se întâmple așa, dar există indicii puternice că trebuie să fim pregătiți pentru asta”, a adăugat Fauci.”, a declarat duminică dr. Anthony Fauci, expert american în boli infecțioase.
Specialiștii din domeniul medical mai adaugă faptul că momentan, este nevoie de mai mult timp pentru a înțelege Omicron, de la simptmologie până felul în care poate fi trataă din perspectiva vaccinului sau a unui tratament.
„Ceea ce am dori să știm este dacă această variantă este mai transmisibilă, chiar mai mult decât Delta? Am dori să știm dacă există un model clinic diferit, dacă este mai puțin severă sau mai severă atunci când provoacă boala? Și în al treilea rând, și foarte important, este această variantă capabilă să eludeze răspunsurile imune fie după o infecție naturală, fie după vaccinuri”, a mai declarat expertul american.
Primul caz de infecție cu tulpina Omicron în Europa
Din momentul în care a fost anunțată tulpina africană din 24 noiembrie 2021, au trecut doar câteva zile până când să fie depistate astfel de cazuri depistate și în Europa. Astfel că, Belgia este prima ţară europeană care anunţă primul caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529. Bărbatul a venit din Egipt în data de 11 noiembrie, conform AFP iar vineri, 26 a fost confirmat pozitiv cu această tulpină.
”Avem un caz, acum confirmat, cu această variantă. Este vorba despre cineva care a revenit din străinătate. A fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Nevaccinat”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul belgian al Sănătăţii Franck Vandenbroucke.
Raed Arafat a declarat faptul că, această tulpină va putea ajunge peste tot, fiind greu de controlat. În momentul actual, în România, s-a luat decizia de a se impune carantină pentru toate persoanele care se întorc din zona roșie.