Prima pagină » Sanatate » Care este prețul pastilei de a doua zi? Iată cât de eficientă este contracepția de urgență

Care este prețul pastilei de a doua zi? Iată cât de eficientă este contracepția de urgență

07 apr. 2023, 10:02,
BZI.ro, în Sanatate

Nu știi care este prețul pastilei de a doua zi? Ei bine, dacă trebuie să apelezi la contracepția de urgență, trebuie să știi că este destul de costisitoare, dar prețul este comparativ mai mic decât costurile ce impun o sarcină nedorită. Iată cât de eficientă este și cum se administrează.

Pastila sau pilula de a doua zi este special concepută pentru întârzierea eliberării unui ovul și împiedicarea fecundării sale de către un spermatozoid. Cu alte cuvinte, acest medicament se ia pentru a opri apariția unei sarcini nedorite, nu pentru a declanșa un avort, așa cum consideră multe femei.

De precizat este că prețul pastilei de a doua zi diferă în funcție de tipul pilulei. Contracepția de urgență se găsește, astfel, în două variante, și anume: pilula pe bază de ulipristal acetat și pilula pe bază de levonorgestrel. În ceea ce privește pastila pe bază de ulipristal acetat, aceasta are în compoziție o substanță care stopează eliberarea ovulului și poate fi administrată în cel mult cinci zile de la momentul actului sexual. Pe de altă parte, pilula pe bază de levonorgestrel, o formă sintetică a progesteronului, funcționează asemănător cu prima, însă timpul în care trebuie luată se reduce considerabil. Această din urmă pilulă se ia în cel mult 72 de ore de la contactul sexual.

Care este prețul pastilei de a doua zi?

Pastila de a doua zi se eliberează fără prescripție medicală și poate fi achiziționată din farmacii. Prețul acesteia diferă în funcție de producător și de substanța conținută. Dacă cele pe bază de levonorgestrel au un preț mai scăzut (între 50 și 80 de lei), pilulele care conțin ulipristal acetat sunt puțin mai scumpe, ajungând chiar și la 100 de lei sau mai mult.

Astfel de pastile se administrează doar în situațiile în care a avut loc un contact sexual neprotejat, partenerul nu s-a retras la timp, iar sperma a pătruns în vagin, dacă s-a întrerupt, accidental sau nu, administrarea de anticoncepționale ori dacă celelalte metode contraceptive nu au funcționat (de exemplu, prezervativul sau diafragma s-au rupt sau și-au modificat poziția).

Esențial de reținut este că pastila de a doua zi poate fi administrată o singură dată, în doză unică ori în doză dublă (prima în decurs de 72 de ore după actul sexual, a doua la 12 ore mai târziu), în funcție de substanța care se află în compoziție.

Avantajele și dezavantajele pastilei de a doua zi

Așa cum se întâmplă în cazul fiecărui medicament, și pastila de a doua zi prezintă atât dezavantaje, cât și dezavantaje. Pe lista avantajelor intră faptul că nu afectează fertilitatea, spre deosebire de alte metode contraceptive. De asemenea, pilula de urgență este o soluție sigură în proporție de 95% de a ține la distanță o sarcină nedorită.

Un dezavantaj ar fi că această pilulă trebuie să fie administrată într-un timp relativ scurt. Tocmai de aceea, este recomandată sincronizarea perfectă, dacă nu se dorește o sarcină surpriză.

Din păcate, pilula de a doua zi nu trebuie luată de mai mult de două ori pe an, fiindcă poate avea efecte negative asupra organismului, în cazul în care nu este administrată conform recomandărilor.

Nu în ultimul rând, prețul pastilei de a doua zi nu este unul mic. Cu toate acestea, constituie o metodă contraceptivă de urgență extrem de eficientă, dar nu și în cazul protejării în fața bolilor cu transmitere sexuală. Singura soluție împotriva acestora este prezervativul, care oferă un grad crescut de protecție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *