Prima pagină » Stiri si curiozitati » Care este poziția corectă de dormit. Ce spun specialiștii

Care este poziția corectă de dormit. Ce spun specialiștii

26 apr. 2024, 12:42,
în Stiri si curiozitati

Ești interesat de poziția corectă de dormit? Din acest articol vei afla tot ce te interesează. Somnul este binevenit după o zi lungă de muncă sau de stres intens și ne vine să ne punem unde vedem cu ochii pentru un pui de somn, însă specialiștii spun că dormitul într-o anumită poziție te poate face să te trezești mult mai odihnit decât de obicei.

Care este poziția corectă de dormit

Somnul ajută creierul să funcționeze corect. În timp ce dormim, creierul se pregătește pentru a doua zi, formând noi canale cu ajutorul cărora putem să învățăm și să ne amintim diverse informații. Studiile arată că un somn odihnitor îmbunătățește capacitatea de învățare. Pe de altă parte, studiile arată că deficiența de somn modifică activitatea în anumite părți ale creierului, îngreunând procesul de luare a deciziilor, de gestionare a emoțiilor și a comportamentului, precum și capacitatea de a face față schimbărilor.

Poziția cea mai confortabilă și sănătoasă pentru dormit poate fi diferită pentru fiecare persoană. Este important să experimentezi și să găsești ce funcționează cel mai bine pentru tine, luând în considerare și eventualele probleme de sănătate sau de postură pe care le ai. Cu toate acestea, specialiștii somnologi menționează că există câteva poziții de somn pe care să le adoptăm dacă vrem să avem un somn mai odihnitor decât de obicei.

Dormitul pe spate este o poziție este adesea recomandată de către medici, deoarece poate ajuta la menținerea alinierii corecte a coloanei vertebrale și poate reduce presiunea pe gât și pe umeri. Totodată, această poziție poate ajuta la prevenirea formării ridurilor faciale. Dacă însă nu poți dormi pe spate sau ai probleme cu apneea de somn, dormitul pe o parte poate fi o alternativă bună. În această poziție, este important să folosești o pernă care să ofere suport adecvat pentru cap și gât, menținând astfel alinierea corectă a coloanei vertebrale. Dormitul pe burtă nu este indicat de către medicii somnologi. Această poziție poate pune presiune excesivă pe gât și pe coloană, ceea ce poate duce la dureri de spate și de gât în timp. De asemenea, această poziție poate afecta respirația și poate duce la disconfort în zona gâtului și a umerilor.

Pe ce parte este indicat să dormim dacă avem afecțiuni medicale

Dacă ai anumite afecțiuni medicale, poziția corectă de dormit poate juca un rol important în gestionarea simptomelor și în menținerea confortului și sănătății tale generale. Înainte de a face schimbări semnificative în poziția de dormit sau în alte aspecte ale rutinei tale de somn, este întotdeauna recomandat să discuți cu medicul tău pentru a te asigura că alegerea ta este sigură și benefică, având în vedere afecțiunile medicale specifice pe care le ai.

Există însă câteva recomandări generale în ceea ce privește poziția corectă de dormit în funcție de afecțiunile pe care le ai. Pentru persoanele cu apnee de somn, poate fi benefic să doarmă pe o parte, deoarece această poziție poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii și la reducerea sforăitului și a episoadelor de apnee. Persoanele cu Reflux Gastroesofagian pot experimenta exacerbarea simptomelor dacă dorm pe spate. Prin urmare, este adesea recomandat să doarmă pe partea stângă sau în poziție semi-ridicată, folosind perne suplimentare pentru a menține capul și partea superioară a corpului ușor înălțate. Pentru cei cu sindromul picioarelor neliniștite, poziția de dormit poate afecta severitatea simptomelor. Unii pot găsi confort dormind pe spate, în timp ce alții pot prefera să doarmă pe o parte sau să își ridice picioarele cu ajutorul unei perne. Persoanele care suferă de dureri de spate pot găsi alinare dormind pe spate cu genunchii ușor îndoiți sau pe o parte cu o pernă între genunchi pentru a menține coloana vertebrală într-o poziție aliniată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
07 septembrie 2024
07 septembrie 2024