Poveste ”omului care atârnă” de colțul clădirii ”Teatru la Cub” este una legată de Ion Luca Caragiale și datează din anul 2010. Mulți ieșeni nu știu că manechinul ce îl întruchipează pe scriitor este un simbol al teatrului clasic românesc
În anul 2010, cu ocazia premierei spectacolului ”O noapte furtunoasă”, în regia lui Alexandru Dabija, s-a instalat pe colțul clădirii ”Teatru la Cub” un manechin ce are înfățișarea lui Ion Luca Caragiale.
Simbolul omului care atârnă de clădire este o trimitere către teatrul clasic românesc, un stil teatral foarte bine primit de publicul Ieșean.
Povestea ”omului care atâ rnă” la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași
Sala ”Teatru la Cub” a primit în anul 2010 din partea Uniunii Teatrale din România ( UNITER) premiul pentru proiecte inedite și realizări remarcabile. Sala de spectacole a fost creată din nevoia actorilor de a avea un spațiu în care să repete până când renovarea teatrului, de la acea vreme, ar fi fost terminată.
Teatrul clasic este un stil ce nu include teatrul politic, social sau coregrafic. Este un stil de teatru ce păstrează în prim-plan umanitatea și sentimentele firești ale oamenilor.
Comediile clasice sunt cele scrise în secolul al XlX-lea și au ca mari reprezentanți pe Vasile Alecsandri și Ion Luca Caragiale.
Ideea de a pune un manechin cu înfățișarea lui I.L. Caragiale a venit o dată cu spectacolul ”O noapte furtunoasă” și a rămas un simbol ascuns pe care TNI îl are, poate, pentru vecie.
Ion Luca Caragiale se simțea ieșean
În 2010, Alexandru Dabija a amintit că Ion Luca Caragiale se simțea mai mult ieșean decât bucureștean. Acesta a oferit pentru pagina Naționalului ieșean un citat din scriitorul consacrat.
”Caragiale iubea Iașul și teatrul de aici. De aceea, la scurt timp după ce a scris piesa «O noapte furtunoasă», a citit-o la Iași”.
Alexandru Dabija a postat pe site-ul TNI un pasaj din scrisoarea lui I. L. Caragiale către poetul Avram Steuerman-Rodion, în 1907.
”Eu cu sufletul sunt mai mult ieşean decât bucureştean, deşi de fel sunt ploieştean (…). E uşor de explicat: în Iaşi mi s-a deşteptat mai întâi dragostea de patrie şi de artă şi de altele ale lumii (…) şi cât de mult e d-atunci!”, îi scria I. L. Caragiale poetului Avram Steuerman-Rodion.
Piesa pusă în scenă de Dabija a avut mare succes la public, dar și în lumea teatrală. Au fost trei nominalizări la premiile UNITER în anul 2011 pentru acest spectacol. Alexandru Dabija a fost nominalizat pentru premiul ”Cea mai bună regie”, iar actrița Petronela Grigorescu a primit pentru rolul ”Veta” nominalizarea la premiul ”Cea mai bună actriță”.
Premiul ”adus acasă” în acel an de echipa TNI a fost, însă, pentru sala ”Teatru la Cub”, care a primit premiul ”Proiecte inedite și realizări remarcabile”.
Distribuția spectacolului a fost una de excepție și, acum, în anul 2022, încă se poate viziona spectacolul online. În spectacol îi puteți întâlni pe actorii: Petronela Grigorescu, Haruna Condurache, Călin Chirila, Florin Mircea, Dumitru Năstrușnicu, Cosmin Maxim și Doru Aftanasiu.
Misterul omului care atârnă de sala ”Teatru la Cub” este unul ce îmbie publicul către teatru clasic ce aduce în fața publicului umanitate. Cu toate acestea, sunt foarte bine primite si spectacolele moderne ce se montează în toate cele 4 săli ale TNI.