De fapt, nu vorbim despre zahăr, ci despre glucoză. Zaharul, ca orice alt carbohidrat, nu este absorbit direct de organism: este descompus în intestin în zaharuri simple (monozaharide) și intră în sânge sub formă de glucoză. Această substanță este principala sursă de energie pentru toate celulele din corp. Datorită lui avem puterea să respirăm, să ne mișcăm, să învățăm și să gândim.
Sângele unei persoane sănătoase care cântărește 70 kg conține în mod constant aproximativ 1 linguriță (4 grame) glucoză.
Cum se măsoară glicemia și care este valoarea normala
În practica internațională, nivelurile de zahăr din sânge (glicemia) sunt măsurate în așa-numita concentrație molară – milimoli pe litru (mmol / L). În SUA, Germania și alte țări concentrația de masă este, de asemenea, obișnuită – în miligrame pe decilitru (mg / dl). Pentru a converti o concentrație la alta, este suficient să ne amintim de următoarea ecuație: 1 mmol / l = 18 mg / dl.
Un test de zahăr din sânge se face pe stomacul gol – de obicei dimineața. Acest lucru este important, deoarece orice aliment pe care îl consumați vă poate crește nivelul de glucoză.
Puteți lua analiza dintr-un deget sau dintr-o venă. Testele de sânge venos dau rezultat mai precis.
Valoarea normala de glucoza din sânge luată pe stomacul gol dintr-o venă este de la 3,9 la 5,6 mmol / l (70-100 mg / dl).
Dacă rezultatul testului diferă de normă, aceasta înseamnă următoarele:
- De la 5,6 la 6,9 mmol / L – așa-numitul prediabet. Aceasta este o creștere ușoară a zahărului din sânge, ceea ce înseamnă că există procese în corpul dumneavoastră care vă cresc riscul de a dezvolta diabet.
- 7 mmol / L și peste – hiperglicemie (niveluri crescute de glucoză în sânge). Cel mai adesea, încălcarea vorbește despre diabetul zaharat.
- Sub 3,9 mmol / L – hipoglicemie (scăderea glicemiei). Aceasta este, de asemenea, o afecțiune nesănătoasă care poate fi un semn al mai multor tulburări din organism.
Cum să știți dacă zahărul din sânge este anormal
Este aproape imposibil să faceți acest lucru fără un test de sânge. Faptul este că simptomele caracteristice ale scăderii sau creșterii nivelului de glucoză pot fi ușor confundate cu oboseala obișnuită sau, de exemplu, cu o reacție la modificările vremii.
În plus, analiza este recomandată cât mai curând posibil dacă aveți semne de diabet :
- urinare crescută;
- te-ai ingrasat mult;
- vederea ta se deterioreaza;
Ce trebuie făcut dacă nivelul de zahăr din sânge este scăzut sau ridicat
Această situație trebuie discutată cu terapeutul. Medicul va stabili cauzele hipo- sau hiperglicemiei, va stabili un diagnostic precis și va oferi instrucțiuni despre cum să readucă nivelul de glucoză la normal.
În funcție de diagnostic, un medic poate prescrie medicamente. Este posibil ca unele dintre ele să fie luate pe viață.