Moneda Bulgariei este leva bulgară, însă statul s-a angajat să adopte moneda euro în momentul în care va îndeplini condițiile necesare. Dacă alegi să-ți petreci concediul acolo, e bine să știi câteva aspecte înainte.
Dacă plănuiești o vacanță în străinătate, e bine să te informezi cât mai bine de locul în care te duci. În ultimii ani, tot mai mulți români aleg să-și petreacă concediile în stațiunile din jurul țării noastre datorită raportului calitate-preț. Iată care este moneda Bulgariei, dar și alte informații utile.
Care este moneda Bulgariei?
Bulgarii folosesc leva bulgară (BGN), însă în anii ce urmează, e posibilă o schimbare la euro, în momentul în care statul va îndeplini toate condițiile necesare. Această monedă a fost introdusă prima dată în 1881. În traducere, „leva” înseamnă „leu”. În prezent, în circulație sunt 6 bancnote de 5, 10, 20, 50 și 100 de leva.
În Bulgaria, pentru a ajuta turiștii în a-și face o idee asupra prețurilor, prețurile sunt adesea afișate și în euro. Pentru a vă face o idee, 1 BGN = 0.50 EUR, 0,60 USD, 0,44 GBP, 2,5 RON.
Având în vedere că Bulgaria, deși este o țară europeană, termenul trecerii la euro la prelungit, astfel, dacă vă petreceți concediul acolo, veți putea plăti doar cu leva. În schimb, la hoteluri, restaurante, benzinării, magazine și taxi poți plăti cu cardul. Astfel, poți evita situația de a schimba lei în leva din nou, în cazul în care rămâi fără bani. Cu alte cuvinte, eviți să pierzi bani de două ori.
Totuși, când folosești cardul, nu e recomandat să plătești în lei pentru că acest proces presupune două schimburi valutare.
Dacă vrei să schimbi lei în leva la noi în țară, e bine să o faci din timp. E posibil ca unele bănci să nu aibă monede disponibile și să trebuiască să faci comandă. În acest caz, procesul poate dura chiar și câteva zile. O altă variantă este să schimbi banii la o casă independentă de schimb valutar. Dacă schimbi banii în Bulgaria, e posibil să nu obții un curs valutar prea avantajos.
Ce trebuie să știi înainte de a pleca în concediu
Bulgaria este o țară relativ sigură, însă ca în cazul oricărui loc, trebuie să aveți grijă la furt. Cele mai frecvente infracțiuni sunt furturile de mașini și de bani din genți sau buzunare. Acest lucru se poate întâmpla atât pe stradă, cât și în mijloacele de transport în comun. De aceea, e bine să-ți lași lucrurile de valoare la cazare sau cât mai aproape de corp.
Un aspect important de menționat este că în Bulgaria semnele din cap pentru „da” și „nu” sunt inversate. La început poate produce confuzie, însă te poți obișnui ușor.
În ceea ce privesc hotelurile și restaurantele, bulgarii se așteaptă la un bacșiș de 10-15%. Evită să folosești totuși monedele, întrucât pot părea o insultă.
În ceea ce privește transportul, tariful taxi-ului este afișat la vedere. Însă, la fel ca în România, acesta poate fi mai ridicat în zonele mai aglomerate și cu cerere ridicată, cum este de exemplu aeroportul.
Bulgaria nu necesită viză pentru intrare în țară. Doar în cazul copiilor de sub 14 ani va fi nevoie de pașaport. Iar dacă călătoriți cu mașina, nu uitați să aveți vignetă.
Bulgaria este o destinație tot mai populară de concediu pentru români. Înainte de a pleca în vacanță, documentați-vă despre locul în care mergeți, dar și moneda Bulgariei, pentru a evita orice situație neplăcută.