Prima pagină » Stiri si curiozitati » Care este modul corect de a ține post intermitent? Factorii de care trebuie să ții cont
Care este modul corect de a ține post intermitent? Factorii de care trebuie să ții cont

Care este modul corect de a ține post intermitent? Factorii de care trebuie să ții cont

10 oct. 2023, 14:30,
în Stiri si curiozitati

Punctele de vedere contradictorii cu privire la postul intermitent vă pun în dificultate? Haideti să explorăm în detaliu pentru a vedea care este modul corect de a ține post intermitent. Postul intermitent se referă la restricționarea consumului de alimente pentru o perioadă de timp prestabilită, urmată de o perioadă în care ne alimentăm în mod regulat. Susținătorii acestei metode pretind că aceasta duce la scăderea rapidă în greutate, îmbunătățirea sănătății intestinale, claritate mentală, îmbunătățirea somnului și creșterea energiei.

Există un mod corect de a ține post intermitent?

Postul alternativ implică alternarea zilelor de post (fără alimente consumate sau o singură masă mică) cu zile în care mâncați în mod obișnuit. O altă metodă este să mâncați doar în anumite intervale de timp, urmate de intervale regulate în care să vă abțineți de la mâncare. Metoda 16:8 presupune să țineți post pentru 16 ore (de exemplu, între orele 16:00 și 8:00), iar apoi în fereastra 8:00 – 16:00 puteți manca în mod normal. Alte variantă este cea în care țineți post pentru 14 ore, cu o fereastră de 10 ore în care puteți consuma diverse alimente. Iar una un pic mai dificilă, presupune post pentru 20 de ore, cu o fereastră de 4 ore în care vă puteți hrăni. O altă abordare presupune reducerea aportului alimentar la 20-25 la sută din necesitățile energetice în zilele de post. Aceasta necesită restricționarea aportului de hrană timp de 2 zile pe săptămână, care nu sunt consecutive, și alimentație normală în celelalte 5 zile.

Cu siguranță puteți pierde în greutate urmând un regim de post intermitent. Cu toate acestea, nu există cercetări până în prezent care să indice că ar fi mai eficient decât dietele tradiționale cu restricție caloric. Cercetările timpurii indică faptul că dietele convenționale păstrează o proporție mai mare de masă musculară față de postul intermittent. Dacă doriți să adăugați masă musculară, reducerea aportului zilnic de energie pe tot parcursul zilei poate fi cea mai bună abordare, în detrimentul postului intermitent. Dar, fiecare persoană este diferită, așa că experimentați și faceți ceea ce funcționează cel mai bine pentru voi.

Cum să identifici care este modalitatea potrivită pentru tine

Este cunoscut faptul că restricționarea calorică cu 40 la sută la animale duce la încetinirea procesului de îmbătrânire și prelungirea duratei de viață. Dar oferă postul intermitent și alte avantaje? Studiile pe șoareci obezi au arătat că postul reduce colesterolul, trigliceridele și inflamația și are efecte benefice asupra factorilor de risc pentru cancer, cum ar fi proliferarea celulară. Sunt necesare cercetări suplimentare la om pentru a stabili clar legătura dintre postul intermitent și alți factori de sănătate, cum ar fi claritatea mentală și energia, rezistența la insulină și boli precum boala cardiacă, diabetul și cancerul.

Studiile arată că regimurile de post intermitent nu sunt dăunătoare din punct de vedere fizic sau mental în cazul adulților sănătoși, cu greutate normală, supraponderali sau obezi. Cu toate acestea, unele efecte secundare ale postului includ foamea, oboseala și durerile de cap. Dar, vestea bună este că există dovezi care sugerează că perioadele de post nu duc neapărat la supraalimentare. Cu toate acestea, dieta strictă este un factor de risc pentru dezvoltarea unor tulburări de alimentație, astfel că o abordare flexibilă vă asigură cele mai bune rezultate pe termen lung. Cercetările mai sugerează că nu contează modalitatea de abordare pe care o alegi pentru a susține postul intermitent. Modul cel mai bun depinde de stilul tău de viață. Există dovezi solide care indică faptul că cei care mănâncă micul dejun au niveluri mai echilibrate de glucoză pe parcursul zilei și seara (ceea ce înseamnă că nu veți ajunge să înfulecați cu dulciuri în timpul după-amiezii). Indicat este să incepeți cu doar o zi pe săptămână în care mâncați într-o fereastră de 10 ore (de exemplu, de la 8 dimineața până la 6 seara). Apoi adăugați încă o zi și tot așa, observând cu atenție modul în care vă simțiți. Asigurați-vă că beți multă apă pentru a evita deshidratarea.

Multă lume preferă metoda 16:8 (mâncând doar între orele 8 dimineața și 4 după-amiaza). Aceștia au constatat că este bine să mergi la culcare cu stomacul gol și că somnul li s-a îmbunătățit. Cu toate acestea, s-ar putea să vă confruntați cu dificultăți la antrenamente, obosind mai ușor. Puteți balansa acest lucru, mâncând mai mult în perioada de alimentație, și asigurandu-vă că aveți un nivel ridicat de energie când mergeți la sală. Sărirea meselor este o formă de post. Modul corect de a ține post intermitent depinde foarte mult de programul tău zilnic. A sări peste una sau două mese atunci când nu îți este foame sau nu ai timp să mănânci îi va oferi sistemului digestiv o pauză și poate ajuta la pierderea în greutate, deoarece aportul total de calorii va fi probabil mai mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`