Prima pagină » Sanatate » Care este legătura dintre transpirație și lipsa de calciu? Iată ce spun medicii

Care este legătura dintre transpirație și lipsa de calciu? Iată ce spun medicii

29 apr. 2022, 10:07,
în Sanatate

Știai că între transpirație și lipsa de calciu există o legătură strânsă? Ei bine, atunci când nivelul calciului din organism scade, au loc o serie de fenomene, printre care și transpirația abundentă, care se manifestă în special noaptea.

Calciul este un micronutrient important pentru organism. Acesta este implicat în numeroase funcții biologice, printre care transmiterea impulsului nervos, contracția musculară, semnalizarea intracelulară și chiar coagularea sângelui. În mod normal, cantitatea totală de calciu pe care un om o are în organism este, în medie, de 1000 mg (90% din aceasta este utilizată la nivelul scheletului pentru mai multe procese fiziologice). În echilibru cu calciul din oase se află cel din sânge și cel din lichidul extracelular, echilibru care depinde de intervenția hormonului paratiroidian, a vitaminei D și a calcitoninei.

Atunci când valorile calciului din sânge scad sub limita normală apare hipocalcemia. Aceasta este caracterizată de probleme neuro-musculare și neuropsihiatrice, crampe (brațe și picioare), amorțeală la nivelul degetelor, depresie, anxietate, transpirație, probleme de concentrare.

suplimente cu calciu

În echilibru cu calciul din oase se află cel din sânge și cel din lichidul extracelular, echilibru care depinde de intervenția hormonului paratiroidian, a vitaminei D și a calcitoninei.

Care este legătura dintre transpirație și lipsa de calciu?

Calciul este absorbit din alimentație în tractul gastrointestinal. Circa o treime din calciul ingerat este asimilat de organism, în timp ce restul ajunge în fecale. De regulă, eliminarea calciului se fcae prin urină, însă pierderi minore au loc și prin transpirație sau prin descuamarea straturilor superficiale ale pielii. În perioada în care femeia este însărcinată, pierderi semnificative de calciu se produc și prin placentă, către fetus, iar după naștere, prin lactație.

În funcție de categoria de vârstă, necesarul de calciu diferă: la copii 1300mg/zi, la adulți 1000mg/zi, iar la femei peste 50 de ani și bărbați peste 70 de ani 1200mg/zi.

Lipsa de calciu poate fi cauzată de: aportul alimentar insuficient; malabsorbția intestinală; deficitul de vitamina D – cauză foarte frecventă; insuficiența glandelor paratiroide; pancreatita acută; insuficiența renală. Mai mult decât atât, hipocalcemia poate să apară și ca efect advers al tratamentului cronic sistemic cu o clasă de medicamente numite glucocorticoizi (prednison, metilprednisolon, dexametazonă etc.), unele diuretice (furosemid), sau poate fi consecința intoxicației cu citrați, oxalați, fluoruri.

De regulă, crizele de hipocalcemie apar în cadrul distoniei neurovegetative, o tulburare a sistemului nervos vegetativ, care se manifestă la persoanele tinere, în special la femei și este reprezentată de simptomatologie diversă: amețeli, dureri de cap, senzație de leșin, palpitații, înțepături în zona inimii, dificultăți de respirație, senzație de „nod în gât” etc. Astfel de simptome își fac apariția pe fond de suprasolicitare fizică și psihică și emotivitate ridicată.

Totodată, lipsei de calciu îi este caracteristic și sindromul de tetanie, marcat de amorșeală, senzație de furnicătură până la contractură nedureroasă în jurul gurii, la nivelul mâinilor, al labei piciorului, crampe ale musculaturii gambelor și, în formele severe, de convulsii și confuzie mintală.

o femeie într-un tricou alb

În funcție de categoria de vârstă, necesarul de calciu diferă: la copii 1300mg/zi, la adulți 1000mg/zi, iar la femei peste 50 de ani și bărbați peste 70 de ani 1200mg/zi.

Tratament pentru lipsa de calciu

Lipsa de calciu poate fi tratată cu suplimente de calciu și vitamina D3. În cazul în care astfel de suplimente nu sunt eficiente, calciul poate fi adiministrat și intravenos. Administrarea suplimentelor de vitamina D contribuie la creşterea absorbţiei calciului de la nivelul tractului digestive şi la restabilirea nivelului optim de calciu la nivelul oaselor.

Aportul de calciu din alimente se obține din lactate (1g de calciu se regăsește în 200 g de brânză de vaci, 150 g de telemea, 100 g de cașcaval sau 1 litru de lapte/ iaurt), legume (broccoli, fasole), tofu, semințe de susan, alune, migdale, sardine la conservă.

suplimente cu calciu

Lipsa de calciu poate fi tratată cu suplimente de calciu și vitamina D3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *