Multe persoane se pot întreba care este doza maximă de magneziu pe zi având în vedere că este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului uman. Totodată, este un mineral care are un rol important în sute de reacții metabolice, de la nivel cerebral, la nivel muscular și al sistemului circulator.
Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale din corpul uman, fiind implicat în peste 600 de reacții celulare, începând de la producerea ADN-ului și până la contribuția pe care o are în contracția mușchiilor. De multe ori, oamenii nu știu că au o lipsă de magneziu decât în momentul în care acest mineral ajunge la niveluri extrem de scăzute în organism.
Care este doza maximă de magneziu pe zi
Magneziu joacă un rol important în peste 300 de reacții enzimatice în interiorul corpului uman, inclusiv în metabolism, în sinteza acizilor grași și a proteinelor, cât și în transmiterea impulsurilor nervoase.
Corpul uman conține aproximativ 25 grame de magneziu, dintre care 50-60% reprezintă cantitatea care este stocată în sistemul osos. Restul de magneziu este prezent în mușchi, în țesuturile moi și în lichidele organismului.
Magneziul îndeplinește foarte multe roluri în organism, începând de la buna funcționare a mușchilor și până la funcționarea metabolismului. Un rol important este legal de faptul că stimulează absorbția mineralelor precum calciul, potasiul, fosforul și sodiul, și a vitaminelor esențiale.
În cazul în care în corp nu există magneziu suficient, apar crize e stres, crampe musculare, iritabilitate, pleoapele încep să aibă zvâcniri necontrolotate, crize de insomnie, dureri cerebrale și articulare.
Doza maximă și recomandată în funcție de vârstă este: 1-3 ani: 80 mg; 4-8 ani: 130 mg; 9-13 ani: 240 mg; 14-18 ani: 410 mg (baieti), 360 mg (fete);19-30 ani: 400 mg (barbati), 310 mg (femei); 31-50 ani: 420 mg (barbati), 320 mg (femei); persoanele peste 51 de ani: 420 mg (barbati), 320 (femei).
Cât despre perioada de timp în care e nevoie să luăm suplimente de magneziu, medicul spune că există mai multe variante. Unii specialiști recomandă administrarea în fiecare seară, până la reducerea simtpomatologiei, alte cure se fac o lună cu o lună pauză.
Care sunt semnele ce indică un deficit
Deficiența de magneziu, cunoscută și sub numele de hipomagnezemie, este o problemă frecvent întâlnită care poate duce la o serie de simptome și poate afecta diferite funcții ale organismului.
Primele semne pot fi crampele și spasmele musculare, nivelurile inacdevate de magneziu pot perturba echilibrul mineralelor implicate în contracția musculară, ceea ce duce la crize musculare involuntare, crampe și chiar sindromul picioarelor neliniștite.
Insuficiența de magneziu poate împiedica transformarea eficientă a alimentelor în energie utilizabilă, ceea ce duce la stări de oboseală și capacitate redusă de efort. Când nivelul de magneziu este scăzut, poate duce la bătăi neregulate ale inimii, palpitații sau chiar aritmii.
Întrucât, magneziul joacă un rol în reglarea substanțelor chimice din creier care îmbunătățesc starea de spirit, precum serotonina, un deficit poate duce la creșterea iritabilității, anxietății sau chiar a simptomelor depresiei.
Magneziul promovează relaxarea și ajută la reglarea neurotransmițătorilor implicați în somn. Când acesta este deficitar, poate perturba tiparele de somn, ducând la dificultăți de a adormi, de a rămâne adormit sau de a experimenta nopți agitate.
Deficiența de magneziu se poate traduce în simptome cum ar fi greață, vărsături și chiar constipație. De aceea, este foarte importantă doza maximă de magneziu pe zi, care va fi stabilită de un medic în cazul unei probleme de sănătate.