Prima pagină » Culinar » Care este diferenţa între şprot şi hamsie
Care este diferenţa între şprot şi hamsie

Care este diferenţa între şprot şi hamsie

25 mai 2020, 12:39,
în Culinar

Șprot, anșoa, hamsie – există o diferență între aceste mici pești? Înfățișarea are o asemănare semnificativă, dar gustul diferă semnificativ. Pentru a înlocui șprotul de anșoa nu este dificil pentru mulți, o astfel de substituție va trece neobservată. Puteți aplica un înlocuitor în rețetă, dar acest lucru va afecta vasul finit. Deci, care este diferența dintre șprot și hamsie?

Șprotul este denumirea comună a mai multor specii de pești mici care aparțin familiei heringului. Aceste pești mici (lungime 17 cm), și trăiesc în planctonul hrană apă sărată desalinizată. Speranța de viață este de 3-4 ani, și le numim acest lucru din cauza fel de solzi, formând o chilă.

Anchovy – este un pește de mare aparținând familiei de hamsii. Lungimea acestui pește mare, de până la 20 cm. La rândul său, hamsiile sunt hrana pentru locuitorii mării (calamari, delfini) și păsările marine.

Despre șprot

Sprotul este un clupeid mic, rãspândit sub formã de diferite subspecii locale în Oceanul Atlantic, Marea Mediteranã şi Marea Neagrã. Varietatea de şprot din Marea Neagrã se caracterizeazã prin formă mai înaltã a corpului, gura micã şi aripioara dorsalã împinsã mai înapoi. Abdomenul, mult mai comprimat, are o carenã ascuţită prevãzutã cu 29-33 de solzi. Ultimele douã radii ale analei nu sunt alungite ca la gingiricã. Sprotul trăieşte în cârduri mari, întreprinzând migraţii de-a lungul litoralului, fãrã sã pãtrundã în râuri şi lacuri. Mãrimea lui obişnuită este de 8-11 cm, iar greutatea de 9 g. Are un ritm încet de creştere, încât la vârsta de 5 ani abia mãsoarã 13 cm. Asemenea exemplare se întâlnesc foarte rar, fiindcã de cele mai multe ori mor înainte de a împlini 4 ani. La vârsta de 1 an sprotul se reproduce, femelele depunând 500-2000 de icre.

Despre hamsie

Acest peştişor de 8-12 cm lungime şi 8-10 g greutate, care rareori atinge lungimea de 20 cm, este foarte rãspândit în Marea Neagrã. Deşi seamãnã aparent cu scrumbiile, totuşi nu face parte din aceeaşi familie. Hamsia are abdomenul rotunjit şi nu prezintã carenã, iar corpul nu este comprimat lateral, ci aproape cilindric. Falca superioarã, mult mai lungã decât cea inferioarã, permite gurii sã se deschidã larg, ca la rãpitori. Totuşi, hamsia este un planctonofag, consumând zooplancton, copepode şi chiar fitoplancton. Fãlcile sunt prevãzute cu dinţi mărunţi. Ochii sunt mari, fãrã pleoape adipoase. Culoarea generală a corpului este albãstrui-închisã, iar cea a abdomenului albicioasã. Specie precoce, atinge maturitatea sexualã la 11 luni.

Durata de viaţă este de 2-3 ani. Hamsia trăieşte în cârduri masive, uneori de zeci de mii de indivizi, întreprinzând migraţii de-a lungul mãrii şi pãtrunzând ocazional în lacurile litorale salmastre, ca de exemplu Razelm. Din Marea Neagrã, ea migreazã pentru hrãnire în Marea Azov. Se reproduce din mai pânã în septembrie. Hamsiile constituie hrana preferatã a multor peşti marini rãpitori, cum sunt pãlãmida, scrumbia albastrã, calcanul, morunul, cât şi a delfinilor, a furtunarilor şi a pescăruşilor. Ca şi gingirica, hamsia este o verigã intermediarã între fiinţele microscopice ale zooplanctonului şi peştii mari rãpitori care predominã în mãri şi oceane.

Cum se distinge sprotul de hamsie

Pentru a distinge hamsia de șprot, trebuie doar să inspectați structura capului. La hamsie, unghiul gurii coincide cu capătul cercului ochiului, dacă este văzut din nasul peștilor. În general, structura nasului și a maxilarului inferior este oarecum ca un cap de rechin.

Caracteristicile gustului hamsiilor sunt, de asemenea, diferite de șprot. În primul rând, conținutul de grăsimi este mult mai mare la hamsii, iar compoziția grăsimilor este diferită. În al doilea rând, hamsiile sunt sărate fără mirodenii pentru a păstra un gust deosebit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *